Selamlar herkese, bir tutam nostalji video serisinde bu sefer karşımızda özel bir Nokia modeli var. Nokia X olarak isimlendirilen bu model Windows Phone arayüz tasarımına sahip olsa da Windows Phone değil Android işletim sistemine sahiptir. Sizinle bu videoda Nokia X modelinin özelliklerini ve neden özel olduğunu detaylıca konuşalım.
Cihazı Tanıyalım
Telefon 2014 yılında Barselona’da düzenlenen Mobile World Congress etkinliği kapsamında tanıtılmıştı. Bu cep telefonu özellikleri ile orta ve ortanın biraz alt segmenti için tanıtılmış olan bir modeldi. Android uygulamalarınızı hızlı yayınız sloganı ile piyasaya çıkan bu cep telefonu kullanımı Lumia cihazları ile aynı deneyimi sunsun diye Windows Phone arayüzünü andıran bir arayüze sahiptir. Ancak bu cep telefonunda Android tabanlı özel bir işletim sistemi bulunmaktadır. Normandi kod adı ile bu cep telefonu geliştiriliyordu.
Bu cep telefonunda asıl düşünce şu: Google Play Store ve diğer Google uygulamalarını çıkartınca elimizde temiz bir işletim sistemi kalır. Aynı Amazon’un Kindle cihazlarında olduğu gibi. Bu temiz işletim sistemine Nokia dokunuşları ile ortaya güzel bir cihaz çıkacaktır.
Kutu
Telefonun kutusu tamamiyle kartından oluşmuş diyebiliriz. Bu telefonun fiyatı biliyorsunuz ki çok yüksek tutulmak istenmemişti. Bunu hemen kutudan da anlayabiliyoruz. Kutunun ön tarafında telefonun büyük bir fotoğrafı ve telefonun model bilgisini görebiliyoruz.
Kutunun sağ tarafında karakter desteği ile ilgili mevzuat gereği bir Sticker ve telefonun ön tarafta bulunan fotoğrafının taşan halini görebiliyoruz. Kutunun üst tarafında cihaza ait özel bilgilerin bulunduğu sitcker ve hologramlı bandrollerini görebiliyoruz.
Kutunun arka tarafında kutunun %100 geri dönüştürülebilir materyalden yapıldığını söyleyen bir yazı bulunuyor. Aynı zamanda telefonun ön plana çıkan özelliklerini ve kutu içeriğinde neler olduğunu bize gösteren görseller bulunuyor.
Kutunun alt tarafında bu telefonun netcell’den alındığını gösteren bir Sticker ve kutunun sol tarafında ön taraftan taşan telefon fotoğrafının devamını görebiliyoruz.
Kutu içerisinde telefon ve bataryası çıkıyor. Aynı zamanda kutu içerisinden bir de pembemsi bir kulaklık çıkıyor ancak bu telefonun kulaklığı maalesef kaybolmuş. Bir ucu microusb olan ancak kablo aparatı sabit olan bir şarj aleti de kutudan çıkıyor. Kutudan ayrıca bir micro usb kablosu çıkmadı.
Tasarım
Farklı renk seçenekleri ile karşımıza çıkan bu cep telefonuna ön taraftan baktığımızda tek bir tuş bulunuyor. Android telefonlarda genellikle 3 tuşlu bir yapı karşımıza çıkardı ancak bu telefon her şeyi tek tuşla yapabiliyor. Seçenekler menüsünü açmak istediğinizde parmağınızı ekranın altından üste doğru kaydırmanız gerekecek. Ön tarafta herhangi bir kamera bulunmuyor. 4 inç büyüklüğünde bir ekran, Nokia logosu ve ahize bulunuyor.
Telefonun üst kısmına baktığımızda sadece 3.5 mm Jack girişini görebiliyoruz. Telefonun sağ tarafında ses yükseklik tuşları ve ekranı kilitleme tuşu bulunuyor.
Telefonun arkasında sabit odaklı kameramız, Nokia logosu ve hoparlörümüz bulunuyor. Telefonun sol tarafında herhangi bir şey yokken telefonun alt tarafında USB girişimiz bulunuyor.
Telefonun arkasında bulunan kapak çıkıyor. Çıkartması biraz zor ancak çıkabiliyor. Bu kapak çıktığı zaman karşımıza batarya, 2 adet sim kart giriş yeri ve 1 adet microSD kart girişi geliyor. Sim kart girişleri micro sim şeklindedir. Günümüz modelleri gibi nano sim değil de arada kalmış boyutta bir sim karttır.
Ekran
4 inç büyüklüğünde IPS LCD bir ekran bu cep telefonunda bulunuyor. 480×800 piksel çözünürlükte olan bu ekran çok kaliteli diyemem. Farklı açılardan baktığınızda ekranda renk kayıplarını görebiliyorsunuz. Ancak günlük kullanımda açık hava için konuşmak gerekirse
Ekranında bir Gorilla Glass katmanı olmaması ilginç geldi. Direkt camı ön yüzeyde Nokia bırakmış. Hep açık ekran misali telefonu kitlediğinizde saati ekranda görebiliyorsunuz.
Kamera
Telefonun ön tarafında herhangi bir kamera bulunmuyor. Arka tarafında bulunan kamerası da 3.1 megapiksel çözünürlükte ve ben kameranın performansını beğenmedim. Herhangi bir flaş arka kamerada bulunmuyor. 2014 yılında tanıtılan bir cep telefonunun sabit odaklı kameraya sahip olması çok büyük bir olay.
Kamera uygulamasında ses yükseklik tuşlarının yakınlaştırma işlemi için kullanılamaması da çok ilginç geldi. Kamera sabit odaklı olmasına rağmen ISO gibi bazı ayarlar bulunuyor ancak bulunması ile bulunmaması arasında bence bir fark yok. Bunlar olacağına sabit odaklı olmasaymış.
Arka kameranın video kalitesine baktığımızda da karşımıza kaliteli bir çekim gelmiyor. 480p 30 fas bu kamera video kaydı yapabiliyor. Ben bu telefonun kamera performansını zamanına göre de yetersiz buluyordum şimdi de yetersiz buluyorum. Ancak önemli olan sizin yorumlarınızdır. Karşılaştırmalı örnekler ile sizi baş başa bırakıyorum.
Performans
Telefon menü geçişlerinde performanslı mı? Hayır, değil. Telefon içerisinde Snapdragon S4 Play çip bulunuyor. İşlemci tarafında Dual-core 1.0 Ghz ve grafik tarafında Adreno 203 karşımıza geliyor. Günlük hayatta işinizi görecek bir telefon ancak birazcık telefonla oynamaya başlarsanız ne kadar güçsüz olduğunu fark edebiliyorsunuz. Gerçi artık uygulama desteğini çok kısıtlı olması nedeniyle günlük hayatta da alo demek ve biraz internette gezinmek dışında pek fazla işinizi görmeyebilir.
512 MB RAM var ve 4 GB dahili saklama alanı var. Bu telefonun bir Android olduğunu düşünürsek zaten bize kalan 1.5 GB boş RAM hafızası olacaktır. Android demişken Jelly Bean olarak isimlendirilen Android 4.1.2 bu cep telefonunda bulunuyor. O zamanlar için de şimdi de güçlü bir telefon değil.
Nokia X Özellikleri
Bu cep telefonunda saf Android işletim sistemi bulunuyor dersek yanlış olur. Nokia tarafından Asha on Linux ismi ile lanse edilen projenin bir ürünüdür Nokia X modeli. Android çekirdeği kullanılıyor ve bunun üzerine Microsoft’un kendi uygulama ve hizmetleri entegre ediliyor. Google Play Store değil de Nokia’nın uygulama mağazasına erişim sağlanıyor. Ancak bir çok yöntem ile bu cep telefonuna Google Play Store indirebiliyorsunuz ve apk dosyalarını çalıştırabiliyorsunuz.
Telefon genel olarak sade tutulmak istenmiş. Ben bu sadeleştirme çalışmasını başarılı buldum. Android bir cep telefonu aldığınızda ana ekran farklı, menüleriniz farklı ve tüm menüler de kendi içerisinde karışıklık gösterebiliyor. Bu cep telefonunda Fastlane denilen ve Türkçe’ye de hızlı akış olarak çevrilen bir menü ve bir de uygulamaların olduğu bir menü var.
Menüye sistem tarafından izin verilen araç takımlarını da ekleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu ekranda uygulamaları klasörlerle de bir araya getirebiliyorsunuz. Bu menüde bulunan görsellerin büyüklüklerini de belli ölçülerle değiştirebilirsiniz.
Cep telefonu içerisinde 2 adet fiziksel sim kart yuvası bulunmaktadır. Bu sim kart yuvalarından ikinci olarak isimlendirilen yuva 3G desteğine sahip değildir. Bu durumunda Nokia, internet işlerinizi 1. sim kart ile yapın 2. sim kartı sadece telefon görüşmeleri için kullanın demiş. Her 2 sim kart yuvasında da 3G desteği olsaydı şüphesiz telefonu çift sim kart ile kullanırken telefonun şarjı çok daha hızlı biterdi.
Multimedya yönünden tatmin edici bir model diyebiliriz. Kablolu bir kulaklık takarsanız FM radyo dinleyebilirsiniz. 3.5 mm Jack girişi sayesinde özel bir kulaklık da satın almanıza gerek yok. Zamanında Mix Radio gibi bazı yazılımlar olsa da artık bu yazılımlar kapatıldığı için maalesef kullanılamıyor.
Bluetooth 3.0 olmasını beğeniyorum ancak bu cep telefonunda NFC çipinin olmaması bence büyük bir eksiklik.
Bu telefonda GPS özelliği bulunuyor. Aynı zamanda GPS özelliğini Nokia, yazılımlar ile güçlendirmek istiyor. Nokia Maps Here gibi başarılı navigasyon uygulamaları bu cep telefonunda bulunuyor ancak zamanında başarılı demek istiyorum çünkü artık bu uygulama açılmıyor.
Yorumlarım
Klavye ilk bakışda çok güzel geliyor. Standart Android klavyesi yerine Nokia Klavye adı ile bir klavye bu cihazda bulunuyor. Ancak benim parmaklarımın çok büyük olmamasına rağmen ben bu klavyede bir şeyler yazarken zorlanıyorum.
Nokia tarafından geliştirilen özel bir uygulama mağazası var. Bu sebepten dolayı Play Store’da olan tüm uygulamalar bu uygulama mağazasında yok. Android uygulama geliştiricileri kendi uygulamalarını yaklaşık 2 saatlik bir çalışmayla bu mağazaya da yükleyebiliyorlardı ancak bir çok geliştirici bu telefonun az kalan pazar payı nedeniyle bu işe girişmedi bile. Aynı zamanda Google uygulamaları da bu mağazada yok. Ancak apk dosyalarını bu telefona rahatlıkla kurabilirsiniz. Kurduğunuz bu uygulamalar Google servislerini istiyorsa uygulama çalışmayabilir. Ancak dediğim gibi bu telefona saf Android kurmanın yöntemleri var.
Bu cep telefonunun tanıtımını hatırlıyorum. Nokia’nın Android işletim sistemi tabanlı bir cihaz ile piyasaya çıkacağını duyunca çok heyecanlanmıştım. Ancak bana kalırsa Nokia bu cep telefonunda yanlış bir hamle ile başarısız oldu. Bu cep telefonu özellikleri bakımından üst seviyeye oynayan bir model olmadı. Türkiye’de ön sipariş fiyatı da 499 TL olarak açıklanmıştı.
Ancak bana kalırsa Android işletim sistemli üst seviye Nokia modelleri bu cep telefonunun tanıtıldığı günlerde başarıyı yakalayabilirdi. Bu günlerde Android işletim sistemli modeller piyasaya çıkıyor ancak artık o gemi kaçtı be Nokia!
Bu telefon ile asıl hedefi de Lumia serisi cihazlar için bir girizgah olmasıydı. Bu telefona alışan kullanıcıların bir sonraki tercihisi Windows Phone işletim sistemi kullanan Nokia modelleri olacaktı. Ancak çıktığı günleri düşünürsek kullanıcılar bu telefona verebileceği parayla Lumia 520 modelini tercih edebiliyordu. O zaman kim neden bunu tercih etsin ki?
Kapanış
Siz Nokia X modelini hatırlıyor musunuz? Bu cep telefonu ile ilgili bir anınız var mıdır? Bu şekilde bir tutam nostalji kokan cep telefonlarını daha detaylı tanımak istiyorsanız bu videoyu beğenip kanala abone olabilirsiniz.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.