Google ve Microsoft çeşitli uygulamalar ile şifreleri hayatımızdan çıkarabilmek için çalışıyor. Bu konu kapsamında Apple hiç boş durur mu? iOS 16 ile hayatımıza giren bir diğer büyük yenilik işte parolaların sonunu getirmeye yönelik olmuş. Passkeys nedir ve passkeys nasıl kullanılır?
Passkeys, Apple’ a göre kimlik doğrulamanın yeni boyutudur. Parola ile kimlik doğrulamanın bir çok açığı bulunmaktadır. Sizin parolanızı başka birisi kullanabilir. Parolanız çalınabilir. Oltalama taktiği ile parolanız ele geçirilebilir. Aynı zamanda güvenlik için her üyeliğe farklı ve güçlü bir parola kullanmak doğrusudur. Ancak bu kadar parolayı kim aklında tutabiliyor ya da güvenli bir şekilde saklayabiliyor?
Aslında passkeys iOS 15 ile birlikte geliştiricilere açılmıştı. Geliştiriciler bu özelliği kullanıp uygulamalarına adapte edebiliyorlardı. Ancak nihai kullanıcı yani biz kullanamadığımız için hiç birimiz bu özelliği fark etmemiştik. Gelen iyi geri dönüşler sonrası artık mac OS Ventura ve iOS 16 ile bu özellik tüm Apple kullanıcıları için yayınlandı. Uygulama geliştiricileri bu özelliği uygulamalarına adapte ettikçe biz de bu özelliği kullanabileceğiz.
İlk olarak giriş yapacağınız uygulama ve üyelik ikilisi için bir keychain oluşturmanız gerekmektedir. Zor bir şey değil tıpkı parolamı hatırla demek kadar kolaydır.
Passkey kullanmadan önce parolanızı iCloud Anahtar Zincirinize kaydettiyseniz hem kullanıcı adı hem de parola için FaceID ile giriş yapmanız gerekir. Passkey ile tek okutma işleminde rahatlıkla giriş yapabilirsiniz.
Passkey ile oluşturulan şifrelerin cihaz tarafından çok güçlü olduğunu ve her üyelik için sadece 1 kere kullanılabileceğinin Apple bize garantisini veriyor.
Passkey özelliği tüm platformlarda çalışmaktadır. Örnek olarak Windows işletim sistemini kullanan bir bilgisayardan Chrome web tarayıcısı ile bir uygulamada oturum açmak istediğinizi var sayalım. Passkey ile eşleşmiş olan kullanıcı adı ile giriş yapmak istediğinizde cihaz üzerindeki sensörler ya da QR kod okutarak passkey kullanabilirsiniz. Tabi bu standart bir QR kod değil. Arka tarafta her 2 cihaz da bir protokol üzerinden anlaşma sağlıyorlar. Bu sayede fishing yani oltalamanın önüne geçiliyor.
Bu kesinlikle FaceID veya TouchID ile otomatik parola doldurmadan farklı bir işlemdir!
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku
Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku
Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku
iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku
Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku
iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır