Uzun bir süredir birleşmeleri için toplantı üzerine toplantı yapılan firmalar yani Peugeot Fiat birleşti ve karşımıza dünyanın en büyük 4. otomotiv grubu Stellantis çıktı.
Öncelikle PSA ve FCA otomotiv gruplarını kısa bir ele alalım istiyorum. Hangi markalar bu gruplar altında bundan sonra hangi markalara kardeş marka diyeceğiz bir üstünden geçelim.
Bu birleşme ile toplamda 14 marka aynı çatı altında bulunacak. Bu markalar alfabetik sıra ile gidersek:
- Abarth Fiat’ın performans modelleri olarak biliyoruz bunu bir çoğumuz,
- Alfa Romeo
- Chyresler
- Citroen
- Dodge
- DS Automobiles
- Fiat
- Jeep
- Lancia
- Maserati
- Opel
- Peugeot
- Ram
- Vauxhall
Dikkatinizi çekmek istiyorum bu listede Ferrari yok ! Ferrari evet Fiat Chrysler grubuna bağlı ama tam bir alt marka diyemeyiz o biraz daha özerkliğini ilan etmiş bir firmadır. Bu sebepten dolayı bu listede onu göremezsiniz.
Bu haber beni hem korkutuyor hem de heyecanlandırıyordu. 2018 yılında kulis söylentileri olarak dile gelen bu ortaklığın ilk büyük hamlesini 2019 yılında gördük. Her 2 marka da bir birlerinin %50 hisselerini satın aldılar. Bu satın alım işlemi sonrası Stellantis ismi ortaya çıkmıştı.
Stellantis kelimesi ne demek diye soracak olursanız. Latince kökenli bu kelime, “stello” sözcüğünden geliyor. Stello’nun anlamı ise “yıldızlarla parlamak” olarak tercüme ediliyor.
Peugeot Fiat Birleşti
Kasım 2020 gibi Stellantis logosu ortaya çıktı ve 2020’nin son günlerinde bu ortaklık için Avrupa’dan beklenen izin gelmişti. 2021 yılının ilk günlerinde hissedar oylamaları yapan 2 firma yönetim katından gelen onayla da birleşmiş olduklarını resmi olarak dile getirdiler.
Paris ve Milan borsaları 18 Ocak’tan itibaren Stellantis hisselerini işleme koymuş olacak. 19 Ocak’tan sonra ise Stellantis resmen NYSE üzerinde satın alınabilir bir hisse haline gelecek.
Bu birleşme ne anlama geliyor ? Şöyle düşünelim Volkswagen Audi grubu diyoruz. Bu markalar arasında bir çok parça ortak olabiliyor. Birinde gördüğümüz tasarım dilini motoru ya da bir özelliği çok geçmeden diğerinde de görebiliyoruz.
Bunun bir benzeri olacak ama yeni bir firma olduğu için ilk hareketleri çok ses getirecek. Öyle ki Chrysler ve Lancia gibi markaların tamamen pazardan çekilmesi yönünde dedikodular dolanıyor.
Peugeot son günlerde tasarım anlamında zirve yapmış bir marka oldu. Fiat Türkiye’de özellikle sevilen ve ekonomik bulunan bir araç oldu her zaman ve Opel’in de Alman mühendisliği teknolojisi var. Bunların 3ü birleşirse şayet çok farklı bir model skalası oluşabilir. Bu markalar kendi arasında senden onu alalım bundan bunu alalım diyip bu yolda ilerlerseler ve argo güçlerini birleştirirseler hayal bile etmek istemiyorum neler çıkar ortaya.
Opel satın alım hamlesi sonrasında Peugeot ve Opel markalarında olan değişimleri gördük. Bu sadece bir fragmanmış bu birleşmeye bir de FCA grubunu dahil edin. Ortaya çıkacak yenilikleri ve yeni otomobilleri sizin hayal gücünüze bırakıyorum ve yorum yapmıyorum.
Sadece bu konunun neden beni korkuttuğunu size söyleyeyim. Bu tip birleşmeler kaçınılmaz bir durum. Dünya küçüldükçe tek pazar haline geliyor. Bu küçülmeyi hızlandıran en büyük şey teknoloji ve son günlerde de Corona oldu.
Aynı sektörde olan küçük şirketlerin maalesef yaşama şansı kalmıyor. Büyük balık gelip sizi yutuyor. Benim korktuğum öyle bir gün gelecek ki dünyada her sektörde sadece bir firma grubu kalacak ve hepimiz bu gruplar altında çalışmak zorunda kalacağız. Bu birleşme bana o günün yakınlaştığını hatırlatır gibi oldu.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.