React Native mobil uygulama geliştirme yazı serisi kapsamında 2. yazıda component terimini ele alacağım. İşin aslında React Native component her şeydir. React Native’in temelidir ve tasarımda her şey componentlere dayanmaktadır. React Native component nedir ?
React Native Component Nedir ?
İşin aslında React Native kullanarak oluşturmuş olduğunuz bir arayüzün yapı taşlarıdır. Bir web sayfasında button, div ve paragraf gibi yapı taşları kullanmaktasınız. Bir Android uygulaması yaparken TextView ve ListView gibi yapı taşlarını kullanırsınız. Bunun benzeri ancak isimleri farklı olan tasarım yapı taşları tıpkı iOS işletim sisteminde de bulunmaktadır.
React Native içerisinde bulunan komponentler (ileride prop diyeceğiz) bir birine eş olan arayüz parçalarının isimleri gibi düşünebilirsiniz. <Text> componentini kullandığınız zaman her işletim sisteminde bir yazı belirmesini beklersiniz.
Oluşturmuş olduğunuz bu komponentlere bir de state objesi bağlamaktasınız. Bu state ile birlikte oluşan arayüz parçalarında farklı bilgiler aynı zamanda farklı kullanıcı etkileşimleri de sunabilirsiniz. State konusunda React Native içerisinde çok değinmeyeceğim çünkü bu konunun ne anlama geldiğini gayet açık bir şekilde Flutter uygulama geliştirme yazı serisinde ele aldığımı düşünüyorum.
Flutter içerisinde bulunan widgetlerın mantığını aslında birebir React Native içerisinde bulunan component mantığı ile örtüştürebilirsiniz. Her ikisi de arkaplanda farklı şeyler kullansalar da çok basit bir şekilde bakarsak aynı işlemi yapmaktadırlar.
İlerki yazılarda component mantığının çok daha iyi bir şekilde oturacağından eminim bu sebepten dolayı ilerleyen yazıları okumanızı öneririm.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.