Blog içerisinde mobil uygulama geliştirmeyi Java programlama dili kullanarak sadece Android için, Dart programını kullanan Flutter frameworkünü kullanarak cross platform olarak nasıl yapılacağını paylaşmıştım. Şimdi Flutter’ın en büyük rakibi olan React Native mobil uygulama geliştirme konusunda bir kaç yazı paylaşacağım. Bu yazılarımın ilki bu yazı ve olayı temelden ele alabilmek için React Native nedir diyerek konuya giriş yapıyorum.
React Native Nedir ?
React Native, temelinde Javascript programlama diline dayanan cross platform mobil uygulama çıktısı vermeyi amaçlayan bir kütüphanedir. Tanımı aslında Flutter ile hemen hemen aynı sadece temelinde dayandığı teknoloji ve programlama dili farklıdır.
React Native’in temeli 2013 yılında Facebook tarafından düzenlenen hackaton ile atılıyor. Ekip prototipleri 2 yıl boyunca geliştirmeye başlıyor ve Ocak 2015’te ReactJS konferansında framework resmi olarak tanıtıldı. Mart 2015 içerisinde de framework Github üzerinde açılmış oluyor ve kullanıcıların hizmetine sunuluyor.
Günümüzde kullanmakta olduğumuz bir çok mobil uygulama da React Native ile yazılmaktadır. Facebook, Instagram, Pinterest ve Tesla mobil uygulamaları geliştirilen uygulamalardan başlıcalarıdır.
React Native temelinde kullanıcı arayüzü geliştirmeyi hedeflemiştir. Tabiki mobil uygulama için gereken bazı temel hesaplama işlemlerini React Native kullanarak yapabilirsiniz ancak React Native bir backend dili değildir.
JSX formatı ve ES6 syntaxı kullanarak component tabanlı olarak mobil uygulamaları React Native kodları yazarak rahatlıkla oluşturabilirsiniz.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.