Reaktif progrmlama nedir sorusuna cevap verebilmek için öncelikle Asenkron Programlama nedir sorusunu cevaplamak gerekiyor. Asenkron programlamanın ne olduğunu bilmiyorsanız Asenkron Programlama hakkında yazdığım yazımı okumanızı öneririm.
Reaktif programlamada veri akışları başta olmak üzere her şey asenkron yapılmaya çalışılmaktadır. Amacımız asenkron programalama olan ile aynıdır diyebilirim. Kullanıcıya donma, kitlenme ve yavaşlık olmadan akıcı bir uygulama kullanma deneyimi sunmaktır. Yapılan bir işin sonucunun dönmesini beklemeden yeni bir işe geçiyoruz.
Programın akışını kullanıcı belli bir sıra ile belirtmez. Şimdi o olsun, sonra bu olsun gibi… Reaktif programlar dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkiye girerek programın ilerleyişini şekillendirir. Dışarıdan gelen bu uyarılar web istek cevabı ya da klavyeden girilen bir değer bile olabilir.
Reaktif programlar aynı anda birden çok olayı takip ederek aksiyona girebilen uygulamalardır. Anlık oluşan olaylara tepkilerini çok daha hızlı verebilen programlardır.
Yazdıklarımı şöyle bir toparlayayım. Bu 2 paragrafta kısaca Reaktif uygulamaları anlatacağım korkmayın.
Klasik kod dünyasında bir veri alınır, bu veri işlenir ve bir yere kayıt edilir ya da gösterilidr. Yazılım bu veri üzerinde çalışırken siz veri üzerinde bir değişiklik yaparsanız işler karışır. Yan etki olarak doğru olmayan sonuçlar doğabilir. Doğru sonucu elde edebilmek için tüm yapılanları geri almak ve bir daha çalıştırmak gerekebilir. Çok verimli ve günümüz teknolojisine uygun bir yöntem değildir.
Oluşan yan etkileri de dikkate alıp işleyebilecek ya da yan etki olduğu an yeni datayı da işleme alıp doğru sonuç verecek şekilde tasarlanan uygulamalar Reaktif uygulamalardır.
Reaktif Programlama için bilmeniz gereken bazı terimler:
Event: Olay demektir. Bizim için bu tip programlamada olaylar gelecekte oluşabilecek herhangi bir işlem ya da herhangi bir işlem isteği olabilir.
Stream: Bu tipte programlar birden fazla olayı ele aldığı için bu olaylar bir dizi olarak düşünülebilinir. Bu olaylar dizisine de stream ya da stream of events denilir.
Observable: Yan etki demiştik olaylar demiştik. Tüm bu yan etkilere ya da olaylara tepki veren nesneler Observer olarak adlandırılıyor.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku
Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku
Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku
iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku
Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku
iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır