Redmi Buds 5 İnceleme – Bu Fiyata Şaşırtıcı Bir Kulaklık

Selamlar herkese, Xiaomi tarafından Kasım 2023 içerisinde tanıtılan Redmi Buds 5 ülkemizde de satışa çıktı. Uygun sayılabilecek fiyatı sayesinde bu kulaklıkları almayı düşünebilirsiniz. Üstelik bu kulaklıklar iPhone ile de çok güzel bir şekilde çalışıyor. Sizinle bu videoda bu kulaklıkların kutusunu açıp derinlemesine inceleme notlarımı paylaşmak istiyorum.

İş Ortaklığı

Kulaklığın kutusunu açarak onları incelemeye başlamadan önce bu kulaklığı bana gönderen Sayhan Telekom’a da buradan teşekkür ediyorum. İstanbul’daki Osmanbey metro durağına yürüme mesafesinde güzel bir dükkanları var. Cep telefonu ya da bu tipte bir aksesuar alacaksanız onlarla iletişime geçip adımı verirseniz size yardımcı olacaklardır.

Kutu

Bu kulaklıkların ucuz olduğunu rahatça kutuya bakarak anlayabiliyorsunuz. Bu durum da beni rahatsız ediyor. Kutunun raflara asılması için yapılan şu kısmı beni gerçekten rahatsız ediyor. Neyse, kutunun dışında bir jelatin yok. Tepesinden kutunun daha önceden açılıp açılmadığını anlayabilirsiniz.

Kutunun sol tarafında Google Fast Pair özelliği sayesinde Android işletim sistemi kullanan cihazlara bu kulaklığın rahatça bağlanabildiğini gösteren bir ibare var.

Kutunun sağ tarafında bu kulaklığın sahip olduğu bazı özellikler bulunuyor. Bu özelliklere video içerisinde zaten değineceğiz, şimdilik geçiyorum.

Kutunun alt tarafında cihazın orijinal olup olmadığını anlamak için ve bazı prosedürler için yazılar bulunuyor.

Kutunun arka tarafında cihazın sahip olduğu tüm sertifikalar ve cihazın üretim zamanına dair bilgiler bulunuyor. Aynı zamanda kulaklığın garanti belgesi de kutunun arka kısmında bulunuyor.

Kutu içerisinden poşetlenen şarj ünitesi, USB-C şarj kablosu, farklı boyutta silikonlar ve kullanım kılavuzları bulunuyor.

Tasarım

İlk olarak şarj kutusuna bakalım. Şarj kutusunun dışı polikarbonat bir dokuya sahip ve şekil itibariyle yuvarlak hatlara sahip dikdörtgen prizma bir tasarıma sahip diyebiliriz. 31,4 gram ağırlığında bu şarj kutusu. 3. nesil AirPodslar’ın şarj ünitesinin ağırlığı ise 37,91 gram ağırlığındadır. Yan tarafta eşleştirme işlemleri için kullanılan bir tuş bulunuyor. Şarj ünitesinin alt kısmında şarj için USB-C girişi bulunuyor ve şarj girişinin yanında bir de şarj gösterge ışığı bulunuyor.

Mıknatıslı bir yapı ile kapalı kalan bu kapak rahatça açılabiliyor ancak açılıştaki bu hissiyatı pek beğenmedim. Sanki bu kapak zamanla sağ sola doğru oynamaya başlayacak gibi duruyor. Her şeyin hafif ve plastik olmasından dolayı mı bilmiyorum ancak bu hissiyat çok kaliteli durmuyor. Şarj kutusunu açtıktan sonra karşımıza kulaklıklar ve şerit şeklinde durum bilgisini anlayabileceğimiz bir led ışık bulunuyor. Bu led ışık sayesinde karanlıkta kutuya kulaklıkları koymak rahat oluyor.

Şarj kutusunun içerisinde kulaklıklar olmasına rağmen genel olarak hafif olduğunu söyleyebilirim. Taşıma kolaylığı açısından hafif olması evet, iyidir. Ancak herhangi bir elektronik ürün bu şekilde hafif olduğunda bende nedense bu cihaz ucuz imajı veriyor. Ancak ucuz hissettirmesine rağmen çok kırılgan hissettirmiyor, ilginç.

Redmi Buds 5 İnceleme Notlarım

Kulaklıklar şarj ünitesinden rahat alınıp rahat bir şekilde şarj ünitesine konulabiliyor. Mıknatıslar işini iyi yapıyor diyebiliriz. Ancak kulaklıkları ters koyarsanız gene de mıknatıslar kulaklıkları tutuyor fakat kapağı doğal olarak kapatamıyorsunuz. Genel olarak hafifler ve genel plastik bir kablosuz kulaklık imajı var kulaklıklarda. Şarj kutusu içerisinde kulaklıkların sallandığına dair bir ses duyabiliyorsunuz.

Kulaklıklar IP54 sertifikasına sahip olduklarından dolayı spor esnasında rahatça kullanabilirsiniz diye düşünüyorum. Kulak yapısına bağlı olarak da rahat çıkmaz diyebilirim. Kimi kulaklar kulakiçi kulaklığa pek uygun olmayabiliyor. Aynı zamanda kulaklığın kulakta güçlü bir şekilde durabilmesi için doğru silikonu da seçmek gerekiyor. Ki bu konuda uygulama içerisinde size yardımcı olacak bir yazılım bulunuyor. Şunu da unutmayın: Sadece kulaklıklar bu sertifikaya sahip. Şarj ünitesinde bu şekilde bir sertifika yok. Bu sebepten dolayı sıvı ile şarj ünitesini asla temas ettirmeyin.

Kulak içi silikonlu bir yapı bu kulaklıkta bulunuyor. Kulak içi kulaklıklardan rahatsız olanlar bu durumdan biraz şikayetçi olabilir. Ancak aktif gürültü engelleme özelliğini nedeniyle ya kafa üstü ya da silikonlu bir kulaklık maalesef tasarım anlamında gerekiyor.

Ses Kalitesi

iPhone üzeirnde YouTube Music, Apple Müzik ve Windows bilgisayarda YouTube Music ile Spotify kullanarak ses kalitesi hakkında genel bir yorumlama yapacağımı belirtmek isterim. Tüm uygulamalarda ses kalitesi maksimum seviyede seçiliydi.

Ses yüksekliği gerçekten yüksek. Müzik dinleme zevkini de size verebiliyor. Özellikle ekolayzerdan bass yükseltmeyi seçtiğinizde gerçekten bassları hissedebiliyorsunuz. Biraz ses boğuklaşıyor olsa da bassları hissediyorsunuz. Açıkçası bu fiyatta bir kulaklıktan çok daha kötü bir ses kalitesi beklerdim ancak beğendim. Bu kulaklıktan kesinlikle çok daha iyi ses kalitesine sahip kulaklıklar dinledim ancak bu kulaklığın da ses kalitesi gerçekten güzel.

Mikrofon Kalitesi

Ses kaydı ve telefon görüşmeleri için bu kulaklıkta 2 adet mikrofon bulunuyor. Saniyede 6 metre olan rüzgarları Redmi Buds 5 engelleyebiliyor. Bu işlem için başarılı çalışan bir yapay zekası var diyebilirim. Ancak video kaydında da göreceksiniz, ben mikrofonunun sesi daha temiz bir şekilde kaydetmesini beklerdim. Evet, kayıt çok kötü değil ya da telefon görüşmelerinizde asla karşı tarafa sesini kötü gitmiyor ancak daha net ve kaliteli olabilirdi.

Özellikler

Bu kulaklık modelinde 12.4 mm çapında titanyum kaplı sürücüler bulunuyor. Bu sürücülerin farkını müziği dinlemeye başladığınızda gerçekten hissediyorsunuz. Bluetooth 5.3 teknolojisini bu kulaklık kullanıyor. Bluetooth’un sürüm farkı ne işe yarıyor diye soracaklar için de kısa bir açıklama geçeyim: Bluetooth versiyon numarası arttıkça cihazın enerji tüketimi azalacak ve kablosuz olarak aktarılan verilerin büyüklüğü artıp çekim menzili de artacaktır.

Tabi burada küçük bir detay var: Sizin bu kulaklığı Bluetooth ile bağlayacağınız cihazın Bluetooth versiyonu kaç? 2 cihaz arasında düşük kalan sürüm teknolojisi üzerinden iletişim sağlanabilir. Android cihazlar ile hızlı bir şekilde eşleşebilmek için Google Fast Pair özelliğini bu kulaklıklar destekliyor.

Redmi Buds 5 inceleme sırasında Aktif Gürültü Engelleme özelliğini genel olarak beğendim. Bu özellik hakkında biraz konuşmak istiyorum. Çinli markalar bazen şaşırtan işleri başarıyor diyoruz ya işte aktif gürültü engelleme de tam olarak onlardan birisi olmuş. Yapay zeka kullanılarak 2 adet mikrofonun çalışması ile bu kulaklık dışarıdaki sesi gayet başarılı bir şekilde kesiyor. 46 desibele kadar olan sesleri gerçekten yok ediyor diyebiliriz. Metro ve uçakta bunun avantajını görebilirsiniz. Ancak dış ses 46 desibelin üzerindeyse müziğin sesini açmanız gerekiyor.

Redmi Buds 5’te şeffaflık ve gürültü engelleme modları 3 seviyede bulunuyor. Derin gürültü engelleme modu dışarıdaki sesi mümkün olduğu kadar kesiyor. Ama 3 seviye arasındaki kesimin daha belirgin olmasını beklerdim. Dengeli gürültü engelleme modu sokak ve spor salonu gibi yerlerde dışarıyı biraz duymanız gereken alanlar için idealdir. Hafif gürültü engelleme modu ise kütüphane gibi zaten sessiz olan yerlerde kullanmak için ideal.

Gürültü engellemeyi kapatıp açmak ya da şeffaf mod ile gürültü engelleme modları arasında geçiş yapmak kesinlikle fark yaratıyor. Ancak modlar arasındaki şiddet değişimleri arasındaki farkı daha belirgin beklerdim.

Şeffaflık modu konusunda da çok yetersiz buldum bu kulaklığı. Herhangi bir AirPods üzerindeki şeffaflık modunu açtığımda dışarının sesini içeriye kendi hoparlörleri ile çok daha fazla bir şekilde verdiğini duyuyorsunuz. Buradaki şeffaflık modunda dışarının sesini daha fazla kulaklıkta duymak isterdim.

Şeffaflık ve gürültü engelleme modları hakkında bir de şunu söylemek istiyorum. Mod geçişleri arasında bir ses ortaya çıkıyor. Aynı zamanda geçişler sırasında mod sanki devre dışı kalıyor geçici süreliğine.

Redmi Buds 5 İnceleme Özellikleri

Redmi Buds 5 inceleme sırasında kulak içi algılama özelliğini de test edebildim. Bu özellik sayesinde kulaklığı kulağınızdan çıkarttığınızda çalınan medya duruyor ve kulaklığı yeniden kulağınıza taktığınızda medya çalmaya devam etmektedir. Bu algılama özelliğinde AirPods’a göre biraz daha gecikme bulunuyor. Ancak yarım saniyelik olan bu gecikmenin çok sorun çıkartacağını düşünmüyorum. Aynı zamanda tek kulaklığı şarj ünitesinde bırakarak diğer teki rahatça kullanabilirsiniz.

Özel dokunmatik kontrolleri sayesinde telefonu elinize almadan medya kontrollerini yapabiliyorsunuz. Uygulama üzerinden dokunmatik kontrolcüler ile yapılabilecek şeyleri seçebiliyorsunuz. Üstelik o kadar fazla kontrolcüye atama yapabiliyorsunuz ki neredeyse istediğiniz her şeyi kulaklıklar üzerinden yapabiliyorsunuz.

Tek tıklamadaki gecikmeye alışmanız gerekiyor. Bu alışma sırasında tek tıklama sanki işe yaramadı da ikinci defa basayım diyorsunuz ancak bu sefer de iki algılamayı da algılamış oluyor ve istemediğiniz bir işlemi yapıyorsunuz.

İkili bağlantı desteği sayesinde bir cihaza 2 kulaklığı aynı anda bağlayıp 2 kulaklığa da aynı sesi verebiliyorsunuz. Ses efektleri menüsünde çok kapsamlı olmasa da ekolayzer değişikilği yapabiliyorsunuz. Değiştirdiğiniz ekolayzerdaki değişimi de gerçekten hissediyorsunuz.

Kulaklıklar aynı zamanda uygulama üzerinden güncelleme de alabiliyor. Uygulama üzerinden kulaklığın güncellemesinin yapılabilmesi için üyelik oluşturup da oturum açmanız gerekiyor. Umarım Xiaomi bu kulaklıkları yazılım güncellemeleri ile daha iyi yerlere getirir.

Pil Ömrü

Bu kulaklık için tek kullanımda 10 saatlik bir pil ömründen bahsediliyor. Şarj ünitesi desteği ile birlikte 40 saate varan bir kullanım süresi elde edebildiğiniz dile getirilmiş. Ancak bu süreler aktif gürültü engelleme özelliği kapalıyken geçerli olabilir. Üstelik bu test işlemi de Mi cihazlar ile yapılmış. Farklı cihazlarda farklı kullanım sürelerini almanız çok normal.

Ben tek şarj ile iPhone’a bağlayarak 8 saate varan bir kullanım süresini rahat bir şekilde görebiliyorum. Şarj ünitesinden destekleyerek de 34-35 saatleri görebileceğimi düşünüyorum.

Şarj ünitelerinin hızlı şarj olduklarını söyleyebilirim ancak şarj ünitelerinin kablosuz olarak şarj olabilmesini açıkçası isterdim.

iPhone ile Uyumluluk

Kulaklıkları herhangi bir uygulama yüklemek zorunda olmadan rahatça iPhone’a bağlayabiliyorsunuz. Ancak kulaklıkların gürültü önleme gibi özelliklerini maalesef uygulama yüklemeden AirPods’da olduğu gibi kullanamıyorsunuz.

App Store’da bu işleri özellikleri kullanmanıza imkan veren ücretsiz bir uygulama var. Bu uygulamayı indirerek iPhone üzerinde de Redmi Buds 5’in tam randımanlı bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Uygulama açıkken kulaklıkları şarj kutusuna koyun ardından tekrar kulaklıkları kulağınıza takın. Bu şekilde müziği dinlemeye devam edebilirsiniz ancak bunu yaptığınızda bazen uygulama kulaklıkları görmüyor. Kulaklıkları şarj kutusuna koyup, uygulamayı açmak ardından uygulama kulaklıklara bağlanınca kulaklıkları kulağınıza takmak daha doğru olacaktır.

Bu uygulamayı başarılı buldum. Uygulama içerisinde takılmalar ya da donmalar bulunmuyor. Uygulama üzerinden kulaklığı güncellemek için üyeliğiniz ile oturum açmanız gerekiyor. Uygulamada ekranın solundan parmağınızı sağa doğru götürdüğünüzde bir önceki sayfanın gelmesini ve uygulamaya ait araç takımlarının olmasını isterdim. Bu eleştiriler haricinde uygulamayı ben gayet başarılı buldum.

Windows ile Uyumluluk

Redmi Buds 5 inceleme yaparken Windows 10 yüklü bir bilgisayar da kullandım. Mi Buds 5 kolaylıkla Windows 10 yüklü bir bilgisayara bağlandı. Ancak ben bu kulaklıkları Windows bir cihazda kontrol edebilecek yazılım bulamadım. Bence bu çok büyük bir eksiklik.

Windows bilgisayarda müzik keyfi yapabilirsiniz. Ancak telefon uygulaması üzerinde bulunan ekolayzır uygulamasının olmaması çok büyük dezavantaj. Teams üzerinden bir görüşme yaptım. Sesim karşı tarafa net gitti ve karşı tarafın da sesini net bir şekilde alabildim.

Ancak Teams görüşmesi sırasında karşı taraf da ben de hafif bir tıslama sesi olduğunu fark ettik. Sanki hoparlörü sonuna kadar açmışız da konuşmuyoruz gibi.

Sonuç

Bu kulaklık modeli Mi’nin web sitesinde 1.199 TL’ye satılıyor. Günümüz şartlarında iyi bir kulaklık için bence uygun sayılabilecek bir fiyat. Bu fiyata bu kadar çok özelliği barındırıyor olmaları da çok güzel. Mikrofon kalitesinde daha iyi olmalarını beklerdim. Ancak bu fiyata bu kadar çok özellik, şarjlarının bu kadar uzun süre dayanması ve bu ses kalitesi nedeniyle kabul edilebilir diye düşünüyorum. Alır mıyım bu kulaklığı? Evet, bütçem istediğim kulaklıklara yetmiyorsa alırdım diye düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir