Selamlar herkese, bir tutam nostalji video serisinde hiç Samsung markasına ait bir modeli ele almamışız. Bu sebepten dolayı çok özel olduğu bilinmeyen ancak özel bir Samsung modelini Bir Tutam Nostalji video serisine katalım istedim. Karşınızda Nokia’nın Symbian işletim sistemine sahip olup dünyada ilk 720p video kaydı yapabilen cep telefonu olan Samsung i8910 Omnia HD !
Cihazı Tanıyalım
Kesinlikle arada kalmış bir model diyebilirim. Ne tam bir akıllı cep telefonu ne de tam bir cep telefon. Samsung Omnia HD, 18 Şubat 2009 yılında Mobile World Congress kapsamında tanıtılan bir model olmuştu. Bu model çıkış tarihi, özellikleri ve kullanıcıya sundukları ile 5800 Xpress Music ve Nokia N97 modeliyle çok karşılaştırılıyordu.
Aynı zamanda bu cihaz Samsung’un kafasının karışık olduğu dönemlere denk gelmektedir. Samsung, şu günlerde Android işletim sistemi ile piyasada şov yapıyor olabilir. Ancak 2009 yılında Bada OS ile farklı cihazlar çıkarttı. Windows Phone ile farklı cihazlar çıkarttı. Android işletim sistemini kullanan modelleri piyasaya çıkarttı. Aynı zamanda bu cep telefonunda olduğu gibi Symbian işletim sistemini kullanan modellerde vardı. Tam olarak yola hangi işletim sistemi ile devam edeceğine tam karar verememişti. Sanki tüm işletim sistemlerine de eşit mesafede yaklaşıp piyasanın nabzını ölçüyor gibiydi.
Kutu
Bu telefon kutusuyla birlikte hala muhafaza edilebildiği için bu cihazı şanslı sayıyorum. Kutunun ön tarafında telefonun fotoğrafı var. Telefonun öne çıkan özellikleri kutunun ön tarafında ve kutunun çeşitli yerlerde görmek mümkün. Kutunun üst tarafında telefonun IMEI bilgileri ve TRT bandrolü bulunuyor. Kutunun arka tarafında Route 66 yazılımının bu telefon ile hediye edildiğini gösteren bir ibare var.
Kutunun kılıfını çıkarttığınız zaman asıl kutu karşınıza çıkıyor. Kutunun içerisinde muhtemelen şarj aleti ve data aktarım kablosu bu kısımda telefon ile birlikteydi diye düşünüyorum.
Bu kısmı kaldırdığımızda cihazın garanti belgesi ve route 66 yazılımına ait cdleri görebiliyorsunuz.
Tasarım
Telefona ön taraftan baktığımızda 3 tuşu ve gri detayları ile kendisine farklı bir görünüm katmak istediğini hissediyorsunuz. aslında o dönemlerde Samsung’un dokunmatik ekranlı cep telefonlarında kullandığı tasarımın dilinden çok uzakta olan bir model de değil. Ekranın üst kısmında ön kamera ve ışık sensörü bulunuyor. Bu ışık sensörünün de başarıyla çalıştığını söyleyebilirim. Ekranın altında çağrı cevaplama, menü tuşu ve çağrı sonlandırma tuşu bulunuyor. Çağrı sonlandırma ve menü tuşlarını uygulamalardan çıkmak için de kullanabiliyorsunuz.
Telefonun sol tarafına baktığımızda ses kontrol düğmeleri bulunuyor. Bu tuşlara bastığınızda telefonun ses seviyesini ve titreşim seviyesini değiştirebileceğiniz kontrolcü ekranda belirmektedir. Ses kontrolcülerinin altında microSD kart girişi bulunmaktadır.
Telefonun sağ tarafına baktığımızda ekranı kilitlemek için bir tuş bulunuyor. Bu tuş aynı zamanda güç düğmesi değildir, onu da belirtmek isterim. Çağrıyı sonlandırma tuşuna uzun basmak güç tuşu görevi görmektedir. Bu tuşun altında hem veri aktarımı yapabileceğiniz hem de telefonu şarj edebileceğiniz microUSB girişi bulunmaktadır. Bu girişin altında da kamera tuşu bulunmaktadır.
Telefonun tepesine baktığımızda 3.5 mm jack girişi bulunuyor. Aslında bu girişi kapatan bir kapak vardı ancak bu tip kapakların hazin sonu olsa gerek kapak kopup gitmiş. Bu girişin yanında telefona ip takabileceğiniz bir kısım bulunuyor.
Telefonun altında ise hoparlör ve mikforon bulunmaktadır. Telefonun arkasına geçtiğimizde şaşırmayacağınız üzere 8 MP kamera ve led flaş karşımıza çıkıyor. Bu tarafta da karşımıza bir mikrofon çıkıyor.
Telefon boyut itibariyle tek el ile rahatça kullanılabiliyor. Eli yoracak kadar ağır değil ancak kasa olarak kendisini premium hissettirmiyor.
Ekran
Omnia HD’de 3.7 inç büyüklüğünde kapasitif dokunmatik bir ekran bulunmaktadır. Kapasitif olduğundan dolayı dokunmatiği çok hassas değil. Aynı zamanda çoklu parmağı da algılamıyor. Normal durumlarda kabul edilebilir ancak 2009 ve 2010 yılında iPhone’un hızlı bir popülerliğe kavuştuğu dönemlerde bu ekran çok eleştiri almıştı.
Ekran aynı zaman AMOLED bir panele sahip. Bu sebepten dolayı renklerin canlılığı 2009 yılı için güzel diyebiliriz. 360×640 piksel çözünürlük günümüz şartları için yetersiz olsa da 2009 yılı için başarılı diyebiliriz.
Ekranın açık havadaki performansı hakkında konuşmak gerekirse
Günümüz Android işletim sistemli Samsung modellerinde OneUI arayüzünü görmeye alışkınız ancak bu cihazda TouchWiz UI 2.0 bulunuyor.
Kamera
Bu cep telefonunda 2 adet kamera bulunuyor. Ön tarafta bulunan kamera yokmuş gibi düşünün çünkü ön taraftaki kamera sadece görüntülü aramalarda devreye giriyor.
Arka tarafta tek lensli 8 MP çözünürlükte otomatik odaklama özelliğine sahip bir kamera bulunuyor. Bu kamera LED flaşa sahip ve saniyede 24 kare ile 720p video çekebiliyor. Açıkçası flaş başarısının daha iyi beklerdim.Bu cep telefonunu özel kılan şeylerden birisi de arka kamerasının video yetenekleridir. Dünyada ilk defa 720p video kaydı yapabilen cep telefonu Omnia HD’dir.
Kamera için deklanşör tuşunun olmasını sevdim. Bu tuşa yarım bastığınızdaki odaklama sırasında kameradaki hareketliliği gerçekten duyabiliyorsunuz. Donanım olarak iyi sayılabilecek kamerayı Samsung, çeşitli yazılımlar ile de desteklemiş. Omnia HD manzara, gece çekimi, spor ve panorama gibi modları sayesinde hoşunuza gidecek fotoğrafları çekmenizi istiyor.
Performans
Bu cep telefonu içerisinde Nokia’nın Symbian işletim sisteminin s60 5th versiyonunu bulundurmaktadır. Symbian’ın bu versiyonunu kullanan tek Samsung modelidir.
Benim elimdeki model 16 GB dahili saklama alanına sahip olan modeldir. Aynı zamanda bu cep telefonu microSD kart yuvasına da sahiptir. 256 MB RAM bu cep telefonunda bulunuyor. 600 MHz hızında Cortex-A8 çip bu cihazda bulunuyor. Genel olarak seri bir cihaz. Zaman zaman bekletmiyor mu? Günlük işlerde nadir denilecek seviyede ancak internete girmek gibi bazı şeyler yaptığınızda artık cep telefonunun performansı sizi tatmin etmeyebilir.
Omnia HD Özellikleri
3G desteği olması sayesinde bu cep telefonu ile görüntülü telefon görüşmeleri de yapabilirsiniz. WiFi desteğinin olması sayesinde büyük ekranı sayesinde internette sörf keyfini yaşayabilirsiniz. Ancak içerisinde bulunan web tarayıcı gerçekten çok ilkel kalıyor. Bluetooth 2.0 desteğine sahip olan bu model aynı zamanda AD2P desteği sayesinde kablosuz ses aktarımını da yapabiliyor.
Multimedya yönünden de bu cep telefonu zengin diyebiliriz. Stereo FM radyo desteği, içerisinde bulunan QuickTime Player uygulaması sayesinde DivX ve MP4 desteği de bulunmaktadır. Tabiki de MP3 desteği de bulunuyor.
Aynı zamanda cep telefonunda sensörler de bulunuyor. O dönemler araba yarışı oyunlarını sensörler ile oynamak çok havalıydı.
Ofis özellikleri anlamında da hali hazırda içerisinde bir kaç uygulama ile geliyor. Smart Reader adındaki uygulama ile kart ve kartvizit tarayabilirsiniz. Quickoffice ile ofis belgelerinizi düzenleyebilirsiniz. Takvim ve dönüştür uygulaması gibi içerisinde bulunan uygulamalar da işinizi görecektir.
Omnia HD içerisinde GPS bulunuyor. Bu sayede RoadSync ve pusula gibi bazı uygulamaları Samsung bu cep telefonunda ön plana çıkartabildi.
Yorumlarım
Bu cep telefonu bahanesi olsun sizinle şişen bataryalar hakkında biraz konuşmak istiyorum. Bu cep telefonunu almadan önce eski sahibi bana cep telefonunun arka kapağının tam kapanmadığını söylemişti. Ben de arka kapak tırnaklarından birisinin kırık olduğunu düşünmüştüm. Ancak cep telefonu elime gelince fark ettim ki telefonun bataryası şişmiş. Şişen bir batarya çok tehlikelidir. Bu sebepten dolayı direkt telefonu kullanmayı bıraktım ve yeni bir batarya siparişi verdim. Siz siz olun pişik bataryalı bir elektronik ürün kullanmayın. Şişen bataryalar dengesizdir ve ne yapacağını kestiremezsiniz.
Telefonun ana ekranı hakkında biraz konuşmak istiyorum. O dönemler çeşitli araç takımları ekleyerek Samsung, ana ekranın kişiselleştirilmesine dokunmatik ekranlı telefonlarında izin veriyordu. Benzer durum bu telefon için de geçerli. araç takımları ekleyebilirsiniz.
Araç takımları yönünden zengin ancak araç takımları çok işlevsel değil bir çok uygulama için. Aynı zamanda araç takımlarını birden fazla katman var gibi ekleyebilirsiniz.
Telefonun altında fiziksel 3 adet tuş var. Ancak bu kadar fazla tuşa gerek var mıydı? Aynı zamanda ekranın alt kısmında sanal tuşlar da bulunuyor. Bazı işlemler yerine göre hem fiziksel tuşlar ile hem de sanal tuşlar ile yapılabiliyor.
Dikey modda numerik bir klavye ile yazabiliyorsunuz. Dikey modda bu cep telefonunda QWERTY bir klavye bulunmuyor. QWERTY klavye ile bir şeyler yazmak isterseniz telefonu yatay modda kullanmanız gerekiyor.
Bu cep telefonu Symbian işletim sistemi limitlemiş. Telefonun ekranı kaliteli ve donanım olarak da bu cihaz dönemine göre güçlü diyebiliriz. Ancak Symbian işletim sisteminin güncelleme, oyun ve uygulama desteği ile sınırlandırılmış olması üzücü bir durum.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.