Sony Ericsson W700i Walkman – Bir Tutam Nostalji

Selamlar herkese, taşınma sürecinde olduğum için bu kadar dış çekim gerektiren videolar çekemiyordum ancak kendimi size affetirmek için koleksiyonumda olan ve bir çoğunuzun bildiği bir cep telefonu ile karşınıza çıkıyorum. Cep telefonundan müzik dinlemeyi sevenlerin bir dönemlerdeki tercihi Sony Ericsson W700i Walkman bu günkü bir tutam nostalji video serimizin konuğudur.

Cihazı Tanıyalım

Bu cep telefonu Nisan 2006’da tanıtıldı. Tarihe baktığımızda artık reşit olan bir cep telefonunu bu videoda konuk ediyoruz. Konuğumuz döneminin popüler modellerinden birisidir. Bu cep telefonunun Sony Ericsson’un Walkman serisine ait bir modeldir. Bu sebepten dolayı telefonun başarılı olduğu alanlar müzik yetenekleri ve güçlü hoparlörüydü.

Aslında bu cep telefonunu Sony Ericsson’un Walkman serisine ait ilk modeli diyebiliriz. Tanıtılan ilk Walkman serisi cep telefonu Sony Ericsson W800’dür. Tasarım olarak bu cep telefonunun W800’den hiç bir farkı yok gibi gözükür. Ancak W700, W800’ün biraz daha uygun fiyatlı kardeşidir. W800’de otomatik odaklamalı bir kamera varken W700’de sabit odaklı bir kamera vardır. W800’ün kutusundan 512 MB hafıza kartı çıkarken W700’ün kutusundan 256 MB hafıza kartı çıkmaktadır.

Bu kadar az fark ve çıkış tarihlerinin de yakın olmasını düşünürsek elimizdeki bu modeli de Walkman serisi ilk cep telefonu ilan edebiliriz.

Sony Ericsson W700i’ye baktığımızda Sony Ericsson K750i’nin müzik odaklı bir çeşidi olarak düşünebilirsiniz. Bu arada kanalda Sony Ericsson K750i’ye ait bir video da bulunmaktadır.

Fiyatı itibariyle döneminin orta veya orta üst segmentine hitap eden modeli diyebiliriz.

Kutu

O dönemler Sony Ericsson tarafından tasarlanan karton kutulardan birisine sahiptir. O dönem cihazlarında benzer kutu tasarımını görebiliyoruz. Kutuya karşıdan baktığımızda büyük bir şekilde Sony Ericsson W700’i modelini kulaklıkları ile birlikte görebiliyoruz. Kutunun ön tarafında marka logosunu ve model bilgisini görebiliyoruz.

Kutunun sol tarafında marka logosunu, cihaza ait beyaz modelin fotoğrafını, model yazısını, Memory Stick Pro Duo hafıza kartı yazısını ve cihazın kablo girişine ait bir görseli görüyoruz.

Kutunun üst tarafında siyah bir arka plan hakim. Bu siyah arka plan üzerinde beyaz Sony Ericsson yazısı ve turuncu bir şekilde Walkman logosu bulunuyor. Kutunun sağ tarafı, kutunun sol tarafına benzerlik gösteriyor. Ancak beyaz W700i yerine karşımıza gri model çıkıyor ve Sony Ericsson’un web sitesi karşımıza geliyor.

Kutunun arka tarafında ise cihazın kamera tarafını detaylı bir şekilde görebileceğimiz büyük bir fotoğrafı bulunuyor. Kutunun alt tarafında ise cihaza ait özel bilgiler ile TRT bandrolü bulunuyor.

Kutuyu açtığımızda karşımıza telefon için USB kablosu, telefona kulaklık takmak için mikrofonlu ve askılı bir aparat, şarj aleti, hafıza kartı dönüştürücüsü ve kullanım kılavuzu çıkmaktadır. Aslında kutu içerisinden telefonun kutusu da çıkıyordu fakat bu kulaklık kaybolmuş.

Sony Ericsson W700i Walkman Tasarım

Günümüz cep telefonları ile karşılaştırdığımızda oyuncak gibi küçük kalan ancak çok ince olmayan bir tasarıma sahiptir. Renklerine ve tasarım diline baktığımızda bu cep telefonunun döneminin Sony Ericsson modeli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirsiniz.

Küçük ve kalın olsa da kaba olmayan bir cep telefonu tasarımı karşımıza çıkıyor. Tek el ile rahatça kullanabiliyorsunuz. Joystick tuşunun bu güne kadar bozulmasını beklerdim ancak bozulmaması beni şaşırttı diyebiliyorum.

Cep telefonuna karşıdan baktığımızda Sony Ericsson yazısı ve ahize ekranın üst kısmında bulunuyor. Ekranın alt kısmında ise numerik tuş takımı ile birlikte Walkman tuşu bulunuyor. Bu tuşa bastığınızda telefonda bulunan Walkman uygulaması açılıyor. Walkman uygulaması dediğimiz şey aslında bu telefonun müzik çaları ancak telefonu ön plana çıkartan müzik çalar uygulaması gibi düşünebilirsiniz.

Telefonun sol tarafında müzik oynatmak ve duraklatmak için bulunan bir tuş ile birlikte hafıza kartı girişi bulunmaktadır. Telefonun üst kısmında kızılötesi ve güç düğmesi bulunuyor. Telefonun sağ tarafında ise yakınlaştırma ve ses yüksekliği için kullanılabilecek tuşlar bulunuyor. Aynı zamanda bu tuşlara basılı tutarak dinlediğiniz medyayı geçebilir ya da başa sarabilirsiniz. Bu tuşların altında kamera için deklanşör tuşu ve telefona ip takabileceğiniz bir kısım bulunuyor.

Telefonun alt kısmında ise hem şarj edebileceğiniz hem de aksesuar bağlayabileceğiniz bir giriş bulunuyor. Tek bir giriş olduğu için doğal olarak şarj ederken müzik dinlemek biraz zor oluyordu. Ancak o zamanlar telefonların şarjları daha uzun süre dayandığı için ve bu telefonların bataryaları da çıkartılabilir olduğu için pek problem olmuyordu.

Telefonun arka tarafında ise kameramız bulunuyor. Kameranın korunması için açılıp kapanan bir kapak vardı. Kamera lensinin üstünde flaş ve lensin altında bir de öz çekim için ayna bulunuyor.

Bu cep telefonuna yaptığım belki de en büyük kötülük kesinlikle kasasını değiştirmek olmuştur. Bu cep telefonunun kasası yıllara karşı yenik düştüğü için ben de internetten aldığım bir kasa ile değişim yaptım. Ancak internetten aldığım yan sanayi kasa cihaza tam oturmadı. Bu sebepten dolayı çok mutlu değilim ancak orijinal kasası hala duruyor. Bir ara onu da değiştirtmeyi düşünüyorum.

Ekran

1.8 inç büyüklüğünde 176×220 piksel çözünürlükte TFT bir ekran bu cep telefonunda bulunmaktadır. Doğal olarak günümüz modelleri ile mukayese edilmeyecek bir ekrandır. O zamanlar için de çok büyük sayılmayan bu ekran kasanın arkasında olduğu için kasada bulunan çizilmeler ve kasa ile ekran arasına toz girmeler gibi olaylar sıkça olmaktadır. Açık havada ekran performansı artık başarılı sayılmamaktadır.

Kamera

2 MP çözünürlüğünde LED flaşa sahip olan bir arka kamera bulunmaktadır. Bu kamera aynı zamanda bir kapak ile muhafaza edilmektedir. Kapağı açtığınızda kamera otomatik olarak açılmaktadır. Bu kamera video kaydı da yapabilmektedir. 4x dijital yakınlaştırma yapabiliyor olması da kesinlikle döneminde onu başarılı yapıyordu. Gece modu özelliği ve filtreleri ile aslında kamerasını da konuşabileceğimiz bir cep telefonu olmasına rağmen ben kamerası hakkında bu videoda pek konuşmayacağım.

Ön tarafta herhangi bir kamera bulunmuyor. Arka kamera ile de video araması bu cep telefonu desteklememektedir.

Performans

Java bazlı bir işletim sistemine sahip olan bu cep telefonu uçuş modu gibi bazı özellikler olması dönemine göre onu ilgi çekici yapmıştır. Çeşitli kaynaklardan bu cep telefonuna uygulama, tema ve oyun yükleyebilirdiniz. Açıkçası o dönemler için gayet yeterli bir performansa sahipti. Zaman zaman menü açılışlarında ufak donmalar yaşıyor olsa da o dönemler için gayet yeterli bir performansı var diyebilirim. İşletim sistemi nedeniyle hafızanız olsa da bazen limitleniyordunuz. Bu telefonu kullanırken ve performans hakkında konuşurken şunu fark ettim. Ne güzel zamanında cep telefonları çılgınlar gibi ısınmıyormuş. Kabul ediyorum günümüz modelleri çok güçlüler ancak ısınmamak da güzel bir detaymış.

Sony Ericsson W700i Walkman Özellikler

Memory Stick Duo Pro hafıza kartını bu cep telefonu desteklemektedir. Kutudan 256 MB büyüklüğünde bir hafıza kartı çıkmaktadır ve cep telefonu 4 GB’a kadar hafıza kartı desteklemektedir. Cep telefonunun dahili hafızası ise 34 MB büyüklüğündedir. Hafıza konusunda işletim sistemi size bazı sınırlamalar uygulamaktadır. Örneğin: 20 alana sahip olan 500 adet kişi bu cep telefonunun hafızasına kaydedebilirsiniz. 30 adet cevapsız, gelen ve giden çağrı telefonun arama kaydında tutabilirsiniz.

Bu cep telefonunun ön plana çıkan özellikleri kesinlikle müziktir. Dikkat ettiyseniz multimedya bile demiyorum bu cep telefonu Walkman serisi bir cep telefonudur. Bu cep telefonu doğal olarak MP3 desteğine sahiptir. Bununla beraber Stereo FM desteği de bulunmaktadır.

Yüksek ses verebilen bir hoparlör bu cep telefonunda bulunmaktadır. Bununla beraber ekolayzer ayarı desteğinin de olması telefonun artı özelliklerinden şühesiz birisidir. Karışık ve döngü çalma özellikleri Walkman uygulaması içerisinde bulunmaktadır.

W700i’de 3.5 mm jack girişi bulunmuyor. Şarj girişi ile multimedya girişi birebirdir. Bu sebepten dolayı bu tarafa taktığınız kulaklık gibi aksesuarları bu tarafa bir aparat ile takmanız gerekmektedir. Neyse ki bu aparat kutudan çıkıyor.

Kablosuz ağ desteği bu cep telefonunda yok ancak kızılötesi ve Bluetooth 2.0 gibi teknolojiler bu cep telefonunda bulunmaktadır. Zamanında Bluetooth ile bir birbirimize az müzik yollamadık. WAP ve XHTML desteği bu cep telefonunda bulunmaktadır. Email ve MMS desteği de bu cep telefonunda var ancak Email konusunda çok başarılı diyemem. Aynı zamanda bu cep telefonunda 3G desteğinin olmaması da cep telefonunu gelişen çağa ayak uyduramamasındaki en büyük engellerden birisiydi.

VideoDJ, PhotoDJ ve MusicDJ gibi döneminin Sony Ericsson modellerinde olan uygulamalar bu cep telefonunda da bulunmaktadır. Kızılötesi sensörünü kullanarak zamanında televizyonları da uzaktan kumanda ile kontrol edebiliyorduk. Evet, ses kaydedicisi de bulunmaktadır.

Sony Ericsson W700i Walkman Yorumlarım

Nokia kullanıcılarına ters gelen tuş kilidi açma stiline sahip olan bu cep telefonu kesinlikle Sony Ericsson markasının Walkman serisindeki en ikonik modellerden birisiydi. Bu cep telefonunun kutulu bir şekilde IMEI kaydının aktif olan haliyle koleksiyonumda olmasından dolayı çok mutluyum.

Kapanış

Eminim bu cep telefonunu zamanında kullanan arkadaşınız ya da bir tanıdığınız vardır. Çünkü zamanının popüler cep telefonlarından birisiydi. Hamza Talha Tente selam olsun kardeşim sana da.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir