Öncelikle biraz Sony Xperia Z1 modelini hatırlayalım. 4 Eylül 2013 tarihinde tanıtılan bu modelin ülkemiz lansmanı 8 Ekim 2013 tarihinde yapıldı. Siyah, beyaz ve mor seçenekleri ile piyasaya çıkan bu cihaz IP58 sertifikası sayesinde 1.50 metre tatlı suya 30 dakika boyunca dayanıklıdır. Dikdörtgen bir kasa tasarımına sahip olan model ısınmayı azaltmak için alüminyum kasaya sahip. Tüm bu güzel özellikleri ile Sony Xperia Z1 2023 yılında alınır mı?
Son güncelleme ile bu model Android 5.1.1 Lolipop işletim sistemine kavuşmuştur. Tabiki de custom rom gibi yöntemler ile daha yeni Android sürümlerini bu cihaza kurabilirsiniz. 2.2 GHz 4 çekirdekli Snapdragon işlemci ve 2 GB RAM bulunuyor. 1920×1080 piksel çözünürlükte 5 inçlik bir ekran bulunuyor.
20.7 MP arka kamera ve 2 megapiksel ön kamera bulunuyor. Her 2 kamera da 1080p video kaydı yapabiliyor. 16 GB dahili hafızaya sahip olan model 64 GB’a kadar microSD hafıza kartı destekleyebiliyor. LTE (4G) desteği de cihazda mevcut. 3050 mAh kapasitede bir batarya bulunuyor.
Bu cihaz su geçirmez yapısı ve iyi malzeme kalitesi yüzünden ülkemize rekabetçi bir fiyat ile girememişti. O dönemleri hatırlıyorum da Sony akıllı cep telefonlarından çok piyasada diğer Android markalar hakimdi.
Bu cihazın bence en büyük hatası Sony’nin ekranı korumak için izlemiş olduğu değişik hamleydi. Cihazın ekranında çizilmelere karşı Dragontrail cam ve bu camın üzerinde kırılmalara karşı plastik koruyucu film bulunuyordu. Bu filmi isterseniz sökebiliyorsunuz ancak filmle birikte ön tarafta bulunan Sony logosuda çıkıyor. Bu filmi söktüğünüzde telefon garanti dışı kalıyor ve zamanında Sony logolu yeni bir film tedarik etmek de çok zordu. En üst katmandaki kırılmalara karşı dayanıklı film aşırı derecede kolay çizilebiliyordu ve bu kolay çizilen film en üstte olunca alttaki çizilmez camın bir manası kalmıyordu.
Wi-Fi az çekme ve internet hızının yavaş olması ile bu cihaz hakkında şikayetler o dönemlerde internette dolaşıyordu. Her ne yapıldıysa bu hatanın ben hala giderilmediğini düşünüyorum.
Günümüzde bu cihazın arka kapağının kırılmayanını bulmak gerçekten zor. Her nasıl oluyorsa kamera lensi de çizilebiliyor. Bu durum da kamera performansında maalesef olumsuz sonuçlar oluşturuyor.
Suya dayanıklı olsun diye yapılan kapaklı hazneler zamanla kopup kayboluyor. Bu durumu diğer cihazlarda da görmüştük. Bu sebepten dolayı şarj girişi veya diğer yuvaların günümüzde pek kapağı bulunmamasına karşılık suya karşı dayanıklı yapıları var.
Performans konusunda zamanında Benchmark testlerinde gerçekten bu cihaz başarılıydı. Bazı uygulamaları küçük pencerelerde açabilmek ve uygulamaları aynı anda çalıştırabilmek de çok hoş bir özellikti. Ancak artık 2 GB RAM yetersiz kalıyor. Bu cihaz ile arkaplanda işlem yapmak artık pek mümkün değil. Android arkaplandaki uygulamaları açık gösteriyor ancak uygulamaya döndüğünüzde uygulama çoktan kapanmış oluyor.
Ekranı kalitesiz mi? Hayır, 1080p hd bir ekran bulunuyor. Ancak Sony yazısı ile bütün olan ekran jelatininden midir bilmiyorum ekran ile kasa arasında sanki toz varmış gibi geliyor. Renkleri de o dönemlerin Android cihazlarına göre sanki biraz daha mat kalıyor.
Sony denilince müzik kalitesi gelir. Kulaklık ile radyo dinleyebilmek güzel bir özellikti. O dönemlerde de artık akıllı cep telefonlarında pek göremiyorduk. Hoparlörü yüksek ancak çok kaliteli değil. Kulaklık ile ses kalitesi çok daha iyi o da kablolu kulaklık ile çünkü Bluetooth versiyonu artık eski kaldığı için artık cihazın kablosuz kulaklıklar ile performansı da çok iyi sayılmaz.
Kullanıcı oluşturmak ve misafir olarak cihazı kullanabilmek mümkündü. Her kullanıcının kendi uygulamaları, duvar kağıtları ve verileri bir birinden ayrıştırılıyordu. iPhone’un başlattığı bir telefon bir kişi ile eşleştirilir kuralının tamamen dışında bir olaydı.
STAMINA ve ULTRA STAMINA modundan bahsetmek istiyorum. Stamina modu ekran kapalıyken Wi-Fi’yı devre dışı bırakmaktaydı. Çoğu uygulamayı pasifleştiriyor ve donanım performansına sınırlama getiriyordu. ULTRA STAMINA modu ise mobil veriyi iptal ederek sadece telefon ve mesajlaşma özelliklerini açık tutmaktaydı. Bir nevi 3310 moduydu.
Bu cihaz Sony markasının bir üyesiydi. PlayStation kontrolcüsünü bu cihaza bağlayabiliyordunuz. Cihazın ekranını Xperia bir tablete yansıtmak, WiFi üzerinden Xperia cihazları arası dosya paylaşımı, Xperia Link ile Xperia cihazlar arası internet paylaşımı gibi özellikler bu cihazın bünyesinde vardı.
NFC sayesinde kullanılan (tabi o dönemlerde ülkemizde olmayan) dokun ve öde özelliği,
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
iOS 17 Beta 5 aslında beta 4'ün son yamasını indirenler için 1 gb büyüklüğünde olan… Daha fazla oku
İkinci el bir iPhone'un fiyatını belirleyen kriterlerden bir tanesi de bildiğiniz üzere batarya sağlığıdır. Aynı… Daha fazla oku
Bildiğiniz üzere iOS 16.6 yayınlandı. Çok büyük değişiklikleri beraberinde getirmiyor olsa da kendisi çok önemli… Daha fazla oku
Apple geliştiricileri durmadan çalışıyorlar. Dün iOS 16.6 tam sürümü ile yayınlanmıştı. Bu gün de iOS… Daha fazla oku
iOS 16.6 yayınlandı. Bu güncelleme iPhone 8, 8 Plus ve X'in aldığı son büyük güncelleme… Daha fazla oku
Elmadan haberler serisinin 5. yazısı: iPhone 15 Serisi Gecikebilir iPhone 15 Pro ve iPhone 15… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır