SQL veritabanı sistemi üzerinde kendimi geliştirmek için yazmış olduğumuz yazı serisinin 5.si ile karşınızdayım. Bu yazıya kadar SQL’de veritabanı oluşturduk, veritabanına tablo ekledik ve tabloya kayıt ekledik. Şimdi sırada tabloya eklediğimiz SQL kayıtları koşul ile listeleme var.
SQL Kayıtları Koşul ile Listeleme Ne İşe Yarar ?
Eklemiş olduğum kayıtlar üzerinde belli bir şartı barındıranları görmek hepimizin işine yarar. Kullanmış olduğumuz bir çok programda filtreleme özelliğini kullandığınızı tahmin edebiliyorum. Bu özellik ile datalarınızı filtrelediğiniz de aşikar. Datalarımızın da SQL veritabanı sisteminde olduğunu düşünürsek SQL kayıtlarını bir koşul ile listelemeniz gerekecektir.
SQL üzerinde kayıtlarınızı filtrelemek için yapılan en basit yöntem select istenilen bilgiler where koşullarımız from tablo adı yazım kuralını kullanabilirsiniz.
Yukarıdaki sorguda Training veritabanından BankAccount tablosuna ait Amount bilgisi 5’den büyük olan kayıtların bazı bilgilerini listelemek istedim. Sonucu aşağıdaki resimdeki gibidir:
Hayal gücünüze ve ihtiyaçlarınıza bağlı where kelimesinden sonraki koşullar arasına parantez, and ve or gibi mantık ifadelerini koyabilirsiniz. Bu sayede tek bir sorgu içerisinde birden koşula göre sonuçlarınızı filtreleyebilirsiniz.
Birleştirdiğiniz mantık ifadeleri tablodaki başka sütunlardan türeyebilir. A sütununda belli koşullara göre ve B sütununda başka koşulları kullanabilirsiniz. Mantık ifadesi ile birleştirdiğiniz koşullar aynı sütunlardan da olabilir.
Yukarıdaki sorguda ve ifadesi ile 2 farklı sütuna göre verileri filtreledim. Amount bilgisi 5’den büyük ve Type bilgisi vadesiz olan kayıtları listeledim.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.