SQL geliştirme yazı serisi kapsamında SQL veritabanımızı oluşturduğumuzu var sayıyorum. Eğer oluşturmadıysanız ve nasıl oluşturacağınızı da bilmiyorsanız SQL veritabanı oluşturma işlemini anlattığım yazımı okumanızı tavsiye ediyorum. SQL üzerinde tablo oluşturmadan önce SQL veri tipleri konusunda biraz bilgi öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum.
SQL Veri Tipleri ( SQL Data Tipleri )
SQL’de tablo oluştururken tanımlayacağınız her sütunun bir adı ve data tipi olması gerekmektedir. Tablo oluştururken değişkenleri en iyi şekilde temsil eden data tipini seçmeniz hem size kolaylık sağlar hem veritabanızı daha sağlıklı kılar hem de veritabanına bağlı çalışacak programları daha hızlı ve güvenilir yapar. Bu yazıda sık kullanılan SQL data tiplerine deyineceğim.
CHAR (boyut): Bir karakter dizesini temsil eden data tipidir. Parantez içerisinde belirtilen boyut uzunluğunda dizeleri temsil eder. Boyuttan küçük karakter dizisi tanımlayabilir ancak boyuttan büyük karakter dizisi tanımlayamazsınız.
VARCHAR (boyut): CHAR data tipi ile aynı konsepti taşımaktadır ancak boyut olarak CHAR’dan daha büyük olabilir.
NCHAR ve NVARCHAR (boyut): Konsept olarak CHAR ve VARCHAR ile aynıdır aradaki fark ise Unicode desteğidir. Türkçe harfleri kullanacaksanız Nchar ve Nvarchar kullanmanız daha iyi olacaktır.
BOOL: Doğru ve yanlış değişkeni gibidir. 0 değeri yanlışı temsil eder. Diğer değerler ise doğruyu temsil etmektedir.
TINYINT: -128 ve 127 aralığındaki tam sayı değerlerini temsil etmektedir.
INT: -2147483648 ile 2147483647 arasındaki tam sayı değerlerini temsil etmektedir.
FLOAT, DOUBLE ve DECIMAL: Kesirli yani virgüllü sayıları temsil etmektedir.
DATE: Tarihi bildirmektedir ancak formatı yıl-ay-gün şeklindedir. Saat bilgisi barındırmaz.
DATETIME: Yıl-ay-gün Saat:dakika:saniye şeklinde tarihi barındırmaktadır.
TIME: Sadece saat bilgisini Saat:dakika:saniye formatında tutmaktadır.
YEAR: 1901 ve 2155 arasındaki yılları 4 basamak şeklinde barındırmaktadır.
IMAGE: Bir resim dosyasını binary string olarak barındırmaktadır. Maksimum boyutu 2 GB olabilir.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.