SSL Nedir ve SSL Sertifikası Faydaları Nedir ?

Bazı web site adreslerinin http bazılarının ise https ile başladığını fark etmişsinizdir. Bu aradaki s harfi farkı neden kaynaklanıyor hiç merak ettiniz mi? Peki Google’ın s harfine sahip web site adreslerine çok daha fazla değer verdiğini biliyor muydunuz? Web sitesi ve adrese eklenen s harfi derken bunun Security(güvenlik) kelimesinin ilk harfi olduğuna hiç ihtimal verir misiniz? Peki SSL ile security bağlantısı ya da SSL nedir?

SSL Nedir Sorusunu Cevaplayalım

Şaşırmayacağınız üzere SSL 3 İngilizce kelimenin ilk harflerinin birleşmesi ile oluşturulmuş bir kısaltmadır. Bu 3 kelime Secure Socket Layer kelimeleridir. Bu 3 kelimeyi Türkçe’ye çevirecek olursak Güvenli Giriş Katmanı diyebiliriz. Bu katman sayesinde web siteniz çok daha güvenlikli bir yapıya sahip olmaktadır. SSL’i bir sertifika olarak çoğu yerde görebilirsiniz.

SSL kullanabilmeniz için web uygulamanızın bulunduğu sunucunun SSL desteği bulunması gerekmektedir. Bu günlerde SSL desteği olmayan sunucunun kaldığını neredeyse hiç görmedim. SSL sertifikasını bu servisi sağlayan bir firmadan satın almanız gerekmektedir. Satın alım işlemi sonrası bir de bu sertifikanın kurulumunu yapmanız gerekiyor ki burada sevindirici bir haber vereyim çoğu SSL satıcısı bunun kurulumunu ücretsiz olarak yapmaktadır. Benim size tavsiyem 3 kuruş pahalı olsun bırakın kurulumunu onlar yapsın olur.

web sitemize ait SSL sertifikası

Fark ettiyseniz bizim web sitemizde SSL sertifikası bulunmaktadır. Web sitemiz sonra derece güvenlidir, korkmayın. Bu sertifika web sitemizde Onat Göksel sayesinde vardır.

SSL’in çalışma mantığı çok basitçe şöyle açıklanabilir: Alan adınız yani web siteniz ile sunucunuz arasında gidip gelen veriler kriptolu yani şifrelenmiş şekilde gidip gelmektedir. Bu şifreyi oluşturan ya da şifreyi çözen anahtarlar sadece uç noktalarda bulunur. Bu sayede havada uçuşan bilgilerden birisini kötü niyetli bir insan alsa bile elinde anahtar olmadığı için bu bilgiyi anlamlı hale getiremez.

Bir web sitede SSL sertifikası bulunuyor mu diye merak ediyorsanız tarayıcınızda web site adresının yanındaki kilit işaretine bakın. Bu kilit işareti üzerine basınca gerekli bilgiyi alırsınız. Aynı zamanda web site adresi http mi https mi diye bakabilirsiniz. Ya da web tarayıcınıza güvenebilirsiniz. Bu sıralar web tarayıcıları siteye girerken sizi uyarıyorlar.

KAYNAK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir