Swagger nedir sorusunu cevaplamadan önce Web Api ve Web Servis Nedir ? soruslarını cevaplamış olduğum yazılara bir göz gezdirmenizi rica edeceğim. Çünkü Swagger doğrudan APIlar ile bağlantılı bir konudur.
Bir uygulama geliştirdiğinizi düşünün. Bu uygulamanın diğer uygulamalar ile entegre bir şekilde çalışabilmesi için API oluşturduğunuzu düşünün. Sizin uygulamanız ile bu API’ı kullanarak iletişime geçecek kişiye: “Al kardeşim bu API kullan” demek yerine muhtemelen API ile birlikte bir de dokümantasyon vereceksinizdir.
Zaman içerisinde API’ınız kendisini geliştirecek ve değişecektir. Belki API içerisindeki bazı fonksiyonları sileceksiniz belki de yeni fonksiyonlar ekleyeceksiniz. API üzerinde yapmış olduğunuz her bir değişiklik sonrası gidip dökümanınızı da güncellemek zorunda kalacaksınız. Sizi bu uğraştan kurtarmak için Swagger imdadınıza yetişiyor.
RestApi web servisleri için Swagger bir arayüz oluşturmaktadır. Bu arayüz sayesinde bilgisayarlar ve insanlar kodlara erişmeden RestApilerin özelliklerini görme, inceleme ve anlayabilmektedir.
Webservisiadresi/swagger-ui.html şeklindeki adrese tarayıcı üzerinden erişerek Swagger tarafından oluşturulmuş olan dökümana erişebilirsiniz. Bu dökümanla birlikte requested / response modellerine ait örnekler görebilirsiniz.
Swagger aynı zamanda servisleri çok daha kolay bir şekilde test etmenize olanak tanır. POSTMAN gibi uygulamalara gerek duymadan Swagger’a sahip bir web servisine tarayıcı üzerinden direk GET ve POST gibi requested işlemlerini yapabilirsiniz.
Swagger sayesinde web servislerinin dökümante edilmesi hem kolaylaşmış oluyor hem de hepsi bir standart ile dökümante edilmiş oluyor. Bu bizim gibi yazılımcılar için çifte avantaj sayılır.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku
Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku
Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku
iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku
Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku
iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır