Gelecek tabiki elektrikli araçlarda diyoruz o zaman hafif ticari araçlar neden elektrikli hale geçmesin ki. Bana sorarsanız günlük kullanılan araçların elektrikliye geçişi önceliklendirilmelidir. Kabul ediyorum bu araçların günlük yapmış olduğu yol, taşıyacakları yük ve günümüz teknolojisindeki elektrikli hafif ticari araçların menzilleri biraz düşündürücü bir konu. Ama menzil konusunda ve güç konusunda tam elektrikli Ford Transit bir hayli iddialı duruyor.
Tam Elektrikli Ford Transit
Hepimizin bildiği yeni kasa Ford Transit tasarımı. Yolda görsem bu dizel mi elektrikli mi sadece dış tasarıma bakarak anlamam biraz zor. Resimlerden tek görebildiğim fark mavi detaylar oldu ön ızgarada. Bunu da zaten sanayiden normal Transite taktırırız biz sıkıntı yok.
Sade şık ve karakterinden ödün vermeyen bir iç mekan tasarımı olmuş. Bir ticari araç olduğundan dolayı eşya gözleri büyük, elektrikli olduğu için minimalist bir vites ve güzel bir multimedya ekranı var. 12 inç büyüklüğünde Apple CarPlay ve Android Auto destekli bu multimedya ekranı araç havalandırmasını dahi ayarlayabiliyorsunuz. Tabi her yer sert plastiktir ama güzel olmuş ben beğendim.
67 kwhlık bir batarya bulunuyor. WLTP standartlarına göre 350 km’yi bulan menzil deniliyor ama kaç kilogram ağırlık yüklüyken diye bir soru sormak istiyorum.
Hem AC hem de DC Hızlı şarj özelliğine sahip model, yaklaşık 8,2 saatte yüzde 100 şarj olabiliyor, 115 kW DC Hızlı şarj özelliği ile de 34 dakika içinde yüzde 15’ten yüzde 80’e kadar şarj gerçekleştirebiliyor.
Maksimum 198 kW (269PS) ve 430 Nm tork güç sunan elektrikli motoru ile E-Transit bu güne kadar üretilmiş en güçlü elektrikli hafif ticari araba ünvanını kapmış oluyor.
Elektrikli motorun şöyle bir güzel avantajı var dizel motorların bakım giderlerinin neredeyse yarısı kadar bir bakım gideri olur hatta belki daha az bile olabilir. Bu filolar için güzel bir olay.
E-Transit, van modelleri için 1.616 kg ve kamyonet modelleri için 1.967 kg’a varan yük kapasitesi sunmaya devam ediyor.
Çarpışma önleyici asistanlar, kör nokta uyarı sistemi, geri görüş kamerası bu 3ünün olması bile güvenlik donanımı konusunda bu araç için yeterli olacaktır. Şerit takip vs bunlar zaten binek araçlarda beklediğimiz güvenlik donanımlarıdır. He olsa fena olmaz tabi ama pek kullanamayacağız zaten şehir için bir hafif ticari araçta boşa fiyat arttırmaya da gerek yok. Hem şerit takip biraz daha insanı şımartan lükse kaçan bir donanım bu 3ü gerçekten insan ve çevreyi korumayı amaçlayan donanımsal özellikler.
Yürüyen Elektrik Bankası Transit
Araçta bulunan Pro Power Onboard denilen özellik sayesinde aracı 2.3 kwhlık bir güç ünitesi gibi kullanabiliyorsunuz. Araçla bir yere malzeme taşıdınız bu malzemeleri kesip biçeceksiniz elektriğe ihtiyacınız var. Çırak koş şu üçlüyü abilerden rica et de dükkanda bi yere bağlayalım demenize gerek yok arabanıza bağlayabilirsiniz.
araç ego modu sayesinde %8 ile %10 elektrik tasarrufu sağlayarak gidebileceği mesafeyi performanstan ödün vererek arttırıyor. Klimayı zayıflatıyor, hızlanma ivmesini azaltıyor ve son hızı da limitliyor.
8 yıl garanti veya 100.000 mile garanti bilgisini İngiliz kaynaklarda buldum. Ülkemizde de bu kadar uzun bir garanti kapsamı olur mu bilemedim eğer olursa sırf dizelin bakım masrafları ve bu uzun garanti süresinden bile bu araç tercih edilir.
Şu anda çeşitli zemin ve hava koşulunda aracın testleri sürüyor. Ford bu arabanın tüm Transitler gibi güvenilir olup olmadığını test ediyor ki testler başarılı gidiyor.
Bu otomobil Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda üretilecek. 2022 bahar aylarında Avrupa ile paralel olarak Türkiye’de deki müşterileri ile de buluşacaktır.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.