Türkiye Şartlarında Elektrikli Arabanın Maliyeti

Artan akaryakıt fiyatları nedeniyle elektrikli otomobil tercih etmek bu günlerde kafanızı kurcalayan bir düşünce değil mi? 22 Temmuz 2022 tarihi Türkiye şartlarında elektrikli arabanın maliyeti ne kadar hiç hesapladınız mı?

Rahatça karşılaştırma yapabilmek için sizinle ülkemizde hem içten yanmalı motorla satın alınabilen hem de tam elektrikli olarak satın alınabilen Hyundai Kona üzerinden karşılaştırma yapacağım ancak video içerisinde farklı modellerden de sıklıkla bahsedeceğim.

Satın Alım Ücreti

İlk önce arabanın satın alım ücreti diyelim. Sıfır otomobillere baktığımızda 300 bin liranın altında bir otomobil yok. Karşılaştırmamızı Kona üzerinden yapalım. Benzinli 2022 model Hyundai Kona 608.000₺ iken 2022 model sıfır kilometre Hyundai Kona Elektrik 100 kW Progressive 811.523₺.

MG ZS’nin benzinli motor seçeneğinin başlangıç fiyatı 554.000 TL iken plug-in hybrid versiyonunun başlangıç fiyatı ise 1.224.000₺. 2 katından fazla

Tam elektrikli Mercedes EQS’nin başlangıç fiyatı 3.740.000₺ iken 1.969.500₺’den başlayan fiyatlarla Mercedes E serisi alabilirsiniz. Biliyorum EQS’nin içten yanmalı motorludaki karşılığı E serisi değil ama 1.740.000₺ cebinizde kalabilir.

Zorunlu Trafik Sigortası

Türkiye Cumhuriyeti yollarında bir otomobil satın alıp kullanacaksanız zorunlu trafik sigortasını yaptırmanız gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası için içten yanmalı motora sahip modeller ile tam elektrikli modellerin ödediği ücretler çok değişmiyor. Bunu bir çok poliçeye bakarak rahatlıkla söyleyebilirim. Örnek vermek gerekirse MODEL S 87 KW model için 1.795,83₺lik bir poliçe gördüm. Muhtemelen siz de içten yanmalı motora sahip bir arabaya sahipseniz ortalama 1000 ile 2000 ₺ arasında trafik sigortası ödemişsinizdir.

Bazı durumlarda içten yanmalı motorlar için elektrikli modellere göre daha fazla trafik sigortası ödendiği bile oluyor. firma üzerine kayıtlı bir Kona Electric için 1.760,76₺ ödenmişken bireysel bir müşteri KONA 1.6 ELITE DCT için 2.516,68₺ ödemiş. Kısaca trafik sigortasında bir taraf daha ekonomik diyemiyorum. Çok farklı seneryolar yaşanabiliyor.

Elektrikli Araba Yıllık Maliyeti

Kasko

İşte burada işin rengi değişiyor. Biliyorum kasko yaptırmak zorunlu değil ancak bu bir güvencedir. Ben her zaman kaskonun yaptırılması taraftarıyım ama elektrikli arabalardaki tablo biraz farklı.

Artan kurlar ve artan parça fiyatları nedeniyle kasko fiyatlarında büyük bir artış meydana geldi. Bunu kendi kullandığınız binek araçtan da fark etmişsinizdir. Ucuz elektrikli araba diye bir şey ülkemizde pek mümkün değil. Bu nedenden dolayı elektrikli arabaların kasko fiyatları da hiç ucuz değil. Kaskonun fiyatı araç sahibi ve araç bedeline göre çok değişiklik gösterebiliyor bunu kabul ediyorum. Size elektrikli arabalar için bazı poliçelere ait kasko ücretlerini söyleyeyim.

Hyundai Kona Electrik için ortalama 9.000 TLlik bir kasko fiyatı çıkarken içten yanmalı motora sahip bir Kona’da bu fiyat ortalama 5.000 TL civarındadır. Mercedes EQS için 120.000 TL istendiğini duydum. Tesla Model S için 42.000 TLler çok doğal karşılanıyor. MG ZS EV için 14.680 TL’den bahsediliyordu.

Bu araçların yedek parça maaliyetlerini düşününce yaptırmamak da olmaz bilemedim ki. Kasko konusunda şunu rahatça söyleyebilirim içten yanmalı motora sahip araçlar daha avantajlı duruyor gibi.

MTV

Bu konuda içten yanmalı motora sahip modellerin mtv fiyatlarını ve nasıl hesaplanacağını herkes biliyordur. Bu sebepten dolayı ben tam elektrikli bazı modellerin MTV fiyatlarını paylaşacağım.

BMW iX xDrive40: 15.658 ₺ BMW iX3: 6.085 TL Hyundai Kona 100 kW: 1.212 ₺ Hyundai Kona 150 kW: 2.866 ₺ Renault ZOE: 687 ₺ MG ZS EV: 1.212 ₺.

Elektrikli Arabanın Maliyeti Ne Kadar?

Akaryakıt: Evet, Hyundai Kona için konuşalım. 1.0 T-GDi motorlu Kona’nın ortalam tüketimi 6 litre gözüküyor. Yılda 15.000 kilometre yaptığımızda güncel benzin fiyatı ile ödememiz gereken rakam yaklaşık olarak 20.000 ₺ civarı. Elektrikli bir Kona ile yılda 15.000 kilometre yol giderseniz yıllık olarak 9.500 ₺ elektrik parası ödemeniz gerekiyor. Yarı yarıya gözüküyor.

Karar sizin. Satın alırken çok daha pahalı bir araba alacaksınız, pahalı arabanın kaskosu başta olmak üzere masrafı çok olacak ve benzinden yarı yarıya tasarruf edeceksiniz.

Bu masrafları bir kenara bırakırsak aynı zamanda elektrikli otomobil alacakların vaz geçmesine sebep olan 10 maddeyi biliyor musunuz? Bu maddeleri bilmiyorsanız daha önceden bu maddeleri ele aldığım videoyu da izlemenizi öneririm.

Her 2 videoyu da izledikten sonra içinde bulunduğumuz ekonomik durum ve şartlar altında hala elektrikli araba sahibi olmak ülkemizde karlı mı? Ne dersiniz?

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir