TypeScript bir programlama dilidir. Bu programlama dili Microsoft tarafından desteklenmektedir ve aynı zamanda açık kaynak kodludur. Bu sayede programlama dili özgür bir yapıya sahiptir ve hızlı bir şekilde gelişti. Client ve server side programlamayı mümkün kılan programlama dili gelişmiş bir JavaScript dildir diyebiliriz. Bünyesinde barındırdığı derleyici sayesinde yazılan kodu JavaScript koduna çevirebilmektedir.
JavaScript’in Eksiklerini Microsoft Tamamlamış
JavaScript ile yazılan projeler işletim sistemi farketmezsizin çalıştığından dolayı çoğunlukla web geliştiricileri tarafından sevilmektedir. Ancak JavaScript’in benim de sevmediğim ve eleştirdiğim bazı yönleri vardı. Bu yorumları JavaScript Sevmiyorum Çünkü Çok Rahat başlıklı yazımda okuyabilirsiniz. Bu eksiklerin bir çoğunu Microsoft tamamlamış bu dilde ve alt yapısına JavaScript’i alarak bu dili oluşturmuştur. Altyapının başarılı olması, Microsoft’un desteklemesi ve platform bağımsız çalışması gibi bir çok olay sonucu TypeScript başarılı bir dil oldu.
Sınıf Yapısı Bulunuyor
JavaScript’in aksine namespace, class ve interface gibi object oriented terimleri TypeScript’in özellikleridir. Bu sebeple eğer OBO yapısını seviyorsanız ve JavaScript’te bunları eksik olarak gördüyorsaniz TypeScript’i benim gibi kesin seveceksiniz.
Parametreli Fonksiyonlar Bulunuyor
JavaScript’in aksine fonksiyonları parametreli olarak tanımlayabilirsiniz. Fonksiyonlar içerisine girdi parametreleri alabilmektedir. Aynı zamanda bir de çıktı parametresi verebilmektedir.
Her TypeScript kodu bir JavaScript kodudur ancak her JavaScript kodu bir TypeScript kodu değildir. Bu güzel cümleyi karıştırmadan anlamak son derece önemlidir.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.