Bu güne kadar MacBook kullanmak hep bir statü göstergesi olarak görülmüştür. Belki bu sebepten dolayı belki de MacBook’a olan merakınız ya da hevesinizden sonra üniversiteyi kazanınca fırsat bu fırsat deyip üniversite için MacBook alınır mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Sizin için deneyimlerim ve bilgilerime dayanarak bu soruyu cevaplamak istiyorum.
Şu anda M2 çipe sahip bir MacBook Air kullanıyorum. Bu cihazdan önce son nesil Intel çipli MacBook Pro sahibi oldum. Onun öncesinde de 2014 yılında satın almış olduğum MacBook Air’ı çok uzun yıllar kullandım. Bu sebepten dolayı MacBooklara yabancı birisi değilim. Bilgisayar camiasına yabancı mısın diye soranlar için de bir bilgisayar mühendisi olduğumu ve 6 yıldır yazılım geliştiricisi olarak çalıştığımı söylemek isterim. Bu şekilde bilgi vermemin sebebi hava atmak değil kendimce bu konuda yorum yapabilecek kadar bilgi ve deneyime sahip olduğumu söylemek istiyorum.
Bu sorunun cevabı hangi bölümü okuduğunuza bağlı olarak değişir. Ben bilgisayar mühendisliği okurken 2014 model bir MacBook Air kullandım ve gerçekten zorlandım. Bunun sebeplerine geleceğim. Ancak ilk olarak işin olumlu tarafına bakalım.
MacBook modelleri yapıları gereği gerçekten çok efektif çalışan cihazlardır. Bilgisayar ya da yazılım mühendisliği okumayıp çok da grafik tabanlı bir bölüm okumuyorsanız sizin için bilgisayar internette araştırma yapsın, Pdf ve çeşitli dökümanları açsın ve şarjı uzun süre dayansın başka bir şey yapmasa da olur.
Bir tabletin yapabildiği işlemleri yaptıktan sonra MacBook bataryası ölü 2. el bir cihaz değilse gerçekten sizi çok mutlu edecektir. Bu sebepten dolayı grafik ve yazılım tabanlı bir bölüm okumuyorsanız bence MacBook üniversite için alınır.
Lenovo Thinkpad serisi ve Huawei’in son zamanlarda başarılı olduğu kolay taşınabilir laptopların belki de duayeni MacBook sayılabilir. Fansız MacBook modelleri ince yapıları ve hafif yapıları ile gerçekten kolay taşınabilir bir yapıdadır. Üniversite içerisinde anfiden kütüphaneye giderken büyük ekran kartlı ağır bir bilgisayarı taşımak yerine hafif ve ince yapılı bir MacBook’u taşırken çok mutlu olursunuz.
Eğer kısıtlı bir bütçeniz varsa MacBook almak sizi biraz zorlayabilir. Kısıtlı bir bütçe ile eski bir MacBook almanızı pek önermiyorum. Hele bir de bu kadar para verdim bilgisayarım çok uzun ömürlü olsun istiyorsanız bence eski MacBook modellerine pek yanaşmayın. Apple’ın eğitim indirimlerine bir göz gezdirin derim. Ya da temiz az kullanılmış 2. el MacBookları inceleyebilirsiniz. Bir çok MacBook kullanıcısı bir heves ile yeni bilgisayarlarını alıp Windows alışkanlığı nedeniyle kullanamayıp satacaktır.
Okuduğunuz ya da okuyacağınız bölümün ders içeriklerine kesinlikle bakın. Örneğin veritabanı dersi Microsoft SQL üzerinden veriliyorsa MacBook kullanmak işinizi biraz zorlayacaktır. Evet, imkansız değil ancak biraz zorlanabilirsiniz.
Web programlama gibi dersler genellikle Microsoft teknolojileri ile işleniyorsa gene zorlanırsınız. Evet, Mac için de Visual Studio var ancak .net framework gibi kütüphanelerin Mac için desteği çok zayıftır. WPF, Windows Form veya MVC uygulamalarını MacBook üzerinde geliştirme işi sizi çok zorlayacaktır.
Mobil uygulama geliştirme ve oyun geliştirme gibi seçmeli dersler MacBook kullanırken problem olmayacaktır. C ile programala yapılan ve network gibi bazı dersler de problem olmayacaktır. Ancak zaten ağır bir müfredat ile boğuşurken bilgisayarda bazı işlemleri takla attırarak yapmak yerine Windows işletim sistemli bir bilgisayar almanızı ya da Parallels Desktop gibi uygulamalar ile Windows kullanmanızı öneririm.
Grafik tabanlı bir bölüm okuyacaksanız üst seviye ekran kartına sahip bir bilgisayara ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Bence bu işlemleri Apple’ın M serisi çipleri de yapabilirsiniz ama hayır güçlü bir ekran kartına ihtiyacım var derseniz buna bir şey diyemem.
İnternet araştırması ve döküman işleri ile uğraşacaksanız üniversite için MacBook alabilirsiniz. Ancak yazılım ve bilgisayar mühendisi adayları için ben üniversitede MacBook kullanımını pek önermiyorum.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
2 haftalık bir sürenin sonuna geldik ve Apple karşımıza iOS 18 Beta 3 güncellemesi ile… Daha fazla oku
Günlerin güneşli ve sıcak geçtiği şu günlerde belki bu durumu yaşamışsınızdır. iPhone ekranı güneş altında… Daha fazla oku
Selamlar herkese, JBL Charge 5 Bluetooth hoparlörünü tanıyor musunuz? Baktığımız zaman kendisine çok yeni bir… Daha fazla oku
Apple'ın kablosuz kulaklık modelleri olan AirPods için yazılım güncellemesi yayınlandı. 6A326 ve 6F8 sürümleri kullanmakta… Daha fazla oku
Bir çoğunuz Final Cut ismini Apple tarafından geliştirilmiş olan video düzenleme uygulaması olarak biliyor olabilirsiniz.… Daha fazla oku
2 haftalık sürecin ardından iOS 18 beta 2 güncellemesi yayınlandı. iOS 18 beta 1 yüklü… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır