Son zamanlarda web geliştirme ile ilgileniyorsanız ya da web site tasarım işlerine merak sardıysanız muhtemelen Web Vitals’ı duymuşsunuzdur. Peki ama Web Vitals nedir ve Web Vitals ne işe yarar ?
Web Vitals Nedir ?
Bir zamanlar Google Pagerank vardı hatırlar mısınız ? Google’ın backlink gibi bazı ölçütlere göre sizin web sitenizi değerlendirme ölçütü sayılırdı. Web Vitals da bunun gibi bir puanlama sistemidir.
Bir web sayfasını kullanarak kullanıcıların daha mutlu kalarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi ile sayfadan verim almasına olanak sağlayan bir metrik diyebiliriz.
Core Web Vitals Nedir ?
Web siteler için en önemli metriklerden birisi olan Core Web Vitals Türkçe’ye Önemli Website Verileri olarak çevrilmektedir. Core Web Vitals içerisinde 3 farklı puanlama ölçütü bulunmaktadır. İlerleyen günlerde bu artabilir ancak 2021 yılında bu ölçütlerin sayısı 3 adettir.
Largest Contentful Paint (LCP)
Web sayfasının yükleme performansını saniye bazında ölçen metrik değerdir. Tahmin edeceğiniz üzere ne kadar düşük olursa bizim için o kadar iyi olacaktır. Web sayfasında bulunan öğelerin data tipine ve öğelerin bulunduğu sunuculara göre bu metrik değişmektedir.
0 – 2.5 saniye arası yüklenen sayfalar = İYİ
2.5 – 4 saniye arası yüklenen sayfalar = İYİLEŞTİRİLMEYE İHTİYACI VAR
4+ saniye = KÖTÜ
First Input Delay (FID)
İlk girişim gecikmesi olarak Türkçe’ye tercüme edilen bu kavram kullanıcının yapmış olduğu ilk işleme verilen tepki gecikme süresi ile ölçülür.
0 – 100 ms = İYİ
100 – 300 ms = İYİLEŞTİRİLMEYE İHTİYACI VAR
300 ms+ = KÖTÜ
Cumulative Layout Shift (CLS)
Görsel kararlılığın ölçüldüğü metriktir. Yükleme sırasında sayfa tasarımındaki değişimin miktarını ölçmektedir. Puanlaması 0-1 aralığında yapılmaktadır. Önceliğimiz düşük puan alabilmektir.
0 – 0.1 = İYİ
0.1 – 0.25 = İYİLEŞTİRİLMEYE İHTİYACI VAR
0.25+ = KÖTÜ
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.