Bu yazı hem nasıl yapılır hem bir deneyim hem de bir teşekkür yazısı olacaktır. Dün elime gelen Lenovo marka bir bilgisayarın dili tek tuşla kurtarma işlemi sonrası İngilizce’ye dönmüş. Bunu yeniden Türkçe’ye çevirmem gerekiyordu. Bunu yaparkenki deneyimlerimi de bu yazıda anlatacağım. Bu bilgisayarın işletim sistemi de tek dil destekli Windows 8.1’di bu yüzden bir yandan Windows 8.1 Single Language dil değiştirme nasıl yapılır konusunu da tecrübe etmiş oldum.
Hepimizin bildiği gibi denetim masasına girdikten sonra dil ve bölge ayarlarına girdiğimde dil ekle diyebiliyordum. Ancak eklediğim dil görünür dil yani set display language yapamıyordum. Bunu yapmak istediğimde set display language kısmında checking avability yazıyordu. Yaklaşık 2 – 3 dakika bekledikten sonra da internet bağlantı hatası veriyordu. Halbuki bilgisayar internete bağlıydı.
Bilgisayarıma sağ tuşla tıklayıp özellikler dediğimde bilgisayarda Windows 8.1 Single Language işletim sisteminin kurulu olduğunu gördüm. Cihaza yeniden format atıp dili Türkçe seçmek aklıma geldi ancak bunu son çözüm olarak kullanacaktım. İnternet araştırmalarım sonucu Bilgi Uzmanları isimli web sitede yayınlanmış eski bir yazıyı gördüm. Windows 8.1 işletim sistemi için güncel bir yazı da aramıyordum zaten. Sonuç olarak 8.1 kullanıcıları çoktan Windows 10’a geçmişti.
İşin aslında Bilgi Uzmanları sitesinde bu konu gayet açık bir şekilde yazılmış ancak ben bu maddelere bazı eklemeler yaparak yeniden ele almak istiyorum.
İlk olarak bilgisayarın yeni diline uygun dosyayı indirmeniz gerekmektedir. Bu dosyayı küçük bir Google araştırması ile bulabilirsiniz. Bu dosyayı indirirken Windows işletim sisteminizin kaç bit olduğu detayını gözden kaçırmayın. Türkçe dil desteği için Bilgi Uzmanları’ndaki bağlantıları kullanabilirsiniz. Bu bağlantılar Yandex Disk bağlantısı olduğu için bir müddet sonra link kırılabilir. Güncelleme için site yöneticisi ile iletişime geçebilirsiniz.
İndirmiş olduğunuz dosyayı açarsanız içerisinde lp adında ve cab formatında bir dosya olduğunu göreceksiniz. Bu dosyayı Windows işletim sisteminin kurulu olduğu hard disk içerisine atın. Başka bir yere de tabiki atabilirsiniz ancak bahsettiğim yere atmanız sizi cd gibi komutlardan kurtaracaktır. Bu adımda şunu yapmanızı öneriyorum eğer Windows işletim sisteminin kurulu olduğu hard disk adında _ ? * gibi semboller bulunuyorsa bunları geçici süreliğine kaldırın.
Komut istemcisi yanı cmd.exe programını yönetici olarak çalıştırın.
Açılan istemciye DISM /Online /Add-Package /PackagePath:C:\lp.cab komutunu yapıştırın. Bu komut sonrası 87 ya da 78 gibi hatalar alırsanız doğru yapıştırmadınız demektir. Bu işlem gerçekten uzun sürüyor. İşlem sırasında 0’dan 100′ kadar bir progress bar dolduğunu göreceksiniz. Bu işlemi yarıda kesmeyin.
İşlem tamamlandıktan sonra bcdedit /set {current} locale tr-TR komutunu yapıştırın.
bcdboot c:\windows /l tr-TR şimdi de bu satırı yapıştırın. Ancak yapıştırırken windows yazan kelime yerine Windows işletim sisteminin kurulu olduğu hard diskin adını yazdın. tr-TR yerine de bilgisayarın yeni dilinin kodunu yazın.
Windows + R tuşuna basarak ya da Windows menüsünde Çalıştır (Run) uygulamasını aratın ve bu uygulamayı başlatın.
Açılan uygulamaya regedit yazarak Kayıt Defteri Düzenleyici uygulamasını başlatın.
Bu uygulamadan HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\MUI\UILanguages dosya yoluna ulaşın. Bilgisayarın yeni dili harici tüm dil dosyalarını buradan kaldıralım.
Bilgisayarı yeniden başlatın ve Windows 8.1 Single Language işletim sistemini kullanan bilgisayarınız yeni dil ile başlayacaktır. Explorer açılması biraz problem olabiliyor yani karşınıza ilk açılışta siyah ekran çıkabiliyor. Ctrl + Alt + Delete tuşlarına basıp bilgisayarda oturumu kapatıp yeniden oturum açmanızı öneririm.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku
Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku
Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku
iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku
Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku
iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır