iOS Uygulama geliştirme yazı serisinin 2.sinde Xcode ilk proje oluşturma işlemine bakacağız. Bunun için Mac OS işletim sistemini çalıştıran bilgisayarınıza Xcode’u yüklemeniz gerekmektedir (yükleme adımları). Uygulamayı yükledikten sonra uygulamayı açınca karşınıza Xcode karşılama ekranı çıkmış olması gerekmektedir.
Eğer karşınıza Xcode karşılama ekranı çıkmadıysa File > New > Project diyerek yeni Xcode projesi oluşturma ekranını açabilirsiniz. Eğer karşınıza Xcode karşılama ekranı çıktıysa Create a new Xcode project de diyebilirsiniz. Her 2 seçenek de aynı menüyü bize açacaktır.
Xcode şablon seçim ekranı ile ne tür bir Xcode projesi oluşturacağınızı seçebilirsiniz. Xcode sizin seçmiş olduğunu şablona göre dosyaları oluşturacak ve klasörleri düzenleyecektir. Ben ilk proje için App altından iOS seçiyorum. iOS işletim sistemi cihazlar için bir uygulama yapacağım.
Bu ekran üzerinde oluşturacağımız iOS projesine ait bazı bilgileri giriyoruz. Bu bilgilerin bir kısmını sonradan değiştirebiliriz ancak bir kısmını değiştirmek inanın bana değiştirmemekten daha iyidir.
Product Name: Uygulamanızın adı
Team: Şimdilik None olarak seçebilirsiniz. Uygulamanızı fiziksel bir Apple cihazında denemek için Apple geliştiricisi üyeliğe sahip bilgilere ait bir takım girmeniz gerekmektedir.
Organization Identifier: Mağazada uygulamanızı yayınlarken uygulamanıza has bir Bundle Indetifier bilgisi olmak zorundadır. Bunu her uygulama için tekil kimlik olarak düşünebilirsiniz. Bundle Identifier uygulamanızın mağazadaki temsili kimliğidir ve şirket bilgisi + uygulama adı şeklinde oluşur. İşte buradaki şirket bilgisi kısmını Organization Identifier kısmına gireceğiz.
Interface: Uygulamanızın arayüz tasarımını hangi kodlama / tasarım mimarisi ile oluşturacağınızı buradan seçersiniz. Storyboard biraz geleneksel bir arayüz tasarımıyken Apple’ın son günlerde çıkartmış olduğu arayüz tasarım mimarisi SwiftUI’dır.
Language: Objective-C ya da Swift dillerinden hangisi ile iOS uygulamanızı kodlayacağınızı buradan seçin.
Life Cycle: Bildirim göndermek ve arayüz tıklamalarını yakalamak gibi işlemleri iOS uygulamasının ne ile yapacağını seçebilirsiniz.
Next diyerek projenizin bilgisayarınızda nerede oluşacağını seçebilirsiniz. Dosyanın nerede oluşacağını da seçtikten sonra ilk iOS uygulamanız Xcode kullanarak oluşmuş olacaktır.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku
Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku
Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku
iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku
Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku
iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır